Dostupni linkovi

Preteći grafit u Beogradu targetira direktorku Inicijative mladih


"Ja se ne plašim i mislim da je to ono što iritira", poručiča je Sofija Todorović, programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava
"Ja se ne plašim i mislim da je to ono što iritira", poručiča je Sofija Todorović, programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila je policiji preteći grafit protiv njihove programske direktorke Sofije Todorović, koji je osvanuo na fasadi zgrade u beogradskom naselju u kome ona živi.

Ova nevladina organizacija je saopštila da je u grafitu napisana seksistička i mizogina uvreda, kao i slovo "Z", koje je simbol ruske agresije na susednu Ukrajinu.

Inicijativa je u saopštenju navela da kao cilj ovakvog delovanja vidi ućutkivanje boraca za ljudska prava u Srbiji.

"Naročito onih koji slobodno i glasno govore o ratnom nasleđu i javno kritikuju i osuđuju sve oblike ratnih razaranja uključujući i rusku agresiju na Ukrajinu", dodato je.

Inicijativa je navela da su na meti u najvećem broju slučajeva žene aktivistkinje koje se suprotstavljaju kulturi nasilja u svim segmentima društvenog i političkog života.

"I kad malo bolje razmislim, ja se ne plašim i mislim da je to ono što iritira. Kako žena a da se ne plaši? Kako žena a da je tako glasna? Za mene su hrabrost i ljubav uvek bili mnogo više od okvira koje im je u Srbiji dodelio nacionalizam", poručila je Sofija Todorović.

U saopštenju Inicijative je navedeno i da su u Srbiji aktivisti, novinari i borci za ljudska prava suočeni sa konstantnim pretnjama od strane huligana i pripadnika nasilnih desničarskih grupa, kao i da takvu praksu dodatno ohrabruje gotovo svakodnevno nipodaštavanje i targetiranje od strane predstavnika nacionalističkih političkih partija i državnih funkcionera.

XS
SM
MD
LG