Dostupni linkovi

Pripreme za miting u Beogradu na koji je pozvao predsednik Srbije


Stotine autobusa dovoze učesnike SNS mitinga u Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Video: Stotine autobusa dovoze učesnike SNS mitinga u Beograd

U centru Beograda u toku su pripreme za miting na koji je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i koji je zakazan za 26. maj u večernjim časovima.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) je skup nazvala "Srbija nade".

Ispred zgrade Skupštine Srbije postavlja se bina, pokretni toaleti i šatori za lekarske ekipe.

Na delu prostora oko Skupštine postavljene su ograde, a javno preduzeće za parking uklanja automobile parkirane u tom delu grada.

Pripreme i organizaciju mitinga prate i informacije, kako je pisao Radio Slobodna Evropa, da je za dolazak na miting organizovan besplatan prevoz, kao i da postoje spiskovi zaposlenih za prisustvovanje mitingu.

Dvadesetak Srba sa Kosova pre više od nedelju dana krenulo je peške ka Beogradu da bi do petka bili prisutni na obraćanju srpskog lidera.

Besplatne šatl autobuse organizuju i udruženja iz Severne Makedonije i bh. entiteta Republike Srpske (RS).

Među onima koji će otputovati u srpsku prestonicu je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Posle dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja, opozicija je organizovala do sada dva protesta u Beogradu pod sloganom "Srbija protiv nasilja". Na njima je učestvovalo desetine hiljada ljudi.

Sa protesta se tražilo zatvaranje televizija sa nacionalnom frekvencijom koje, kako se navodi, promovišu nasilje, poput televizija Pink i Happy, ostavke ministra policije Bratislave Gašića i šefa bezbednosne agencije Aleksandra Vulina, hitno ukidanje rijaliti programa, zamena članova saveta REM-a (Regulatorno telo za elektronske medije).

Ovi protesti u Beogradu, prema rečima Aleksandra Vučića, bili su pokušaj zloupotrebe tuge i pokušaj "uništenja svega srpskog", odnosno vitalnog nacionalnog interesa.

Odlučio je da organizuje kontraprotest, odnosno miting koji najavljuje kao najveći miting u srpskoj istoriji, na kome će se i sam obratiti.

Opozicione stranke u Srbiji optužuju Vučićevu stranku da vrši pritisak i pretnje zaposlenima u državnim institucijama da prisustvuju skupu.

Grupa organizacija civilnog društva apelovala je na predsednika Srbije 23. maja da otkaže skup u interesu smirivanja tenzija i sprečavanja daljih podela i polarizacije u društvu.

U saopštenju koje je potpisalo deset organizacija se ocenjuje i da je, u situaciji u kojoj se nalazi Srbija, najmanje potrebno produbljivanje podela među građanima.

XS
SM
MD
LG