Dostupni linkovi

Formiran Anketni odbor u Skupštini Srbije zbog masovnih ubistava


U Skupštini Srbije frormiran je 18. jula Anketni odbor koji se bavi utvrđivanjem činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja. Ilustrativna fotografija
U Skupštini Srbije frormiran je 18. jula Anketni odbor koji se bavi utvrđivanjem činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja. Ilustrativna fotografija

Anketni odbor koji se bavi utvrđivanjem činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja formiran je 18. jula u Skupštini Srbije.

Za predsednicu Anketnog odbora izabrana je većinom glasova šefica opozicione poslaničke grupe "Ujedinjeni" Marinika Tepić.

Za izbor Tepić glasalo je 16 poslanika - među kojima i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), kako prenosi Glas Amerike.

Za zamenicu je izabrana Biljana Pantić Pilja iz SNS.

Rasprava oko izbora predsednika

Na prvoj sednici Anketnog odbora 18. jula izboru predsednice Anketnog odbora prethodila je rasprava poslanika i članova Odbora.

Poslanik opozicionog Zeleno-levog kluba Robert Kozma predložio je, kako je rekao, u skladu sa predlogom o Anketnom odboru, da se predsednik bira iz najveće opozicione poslaničke grupe. Za predsednicu odbora nominovao je Mariniku Tepić iz opozicione Stranke slobode i pravde.

Taj predlog je osporio Boško Obradović, lider desno orijentisane opozicione stranke Dveri.

On je rekao da je "nepoznato" kada je i ko dogovorio da najveća opoziciona poslanička grupa dobije mesto predsednika Anketnog odbora. Obradović je za predsednika odbora predložio poslanika desno orijentisanog poslaničkog kluba NADA-NOVI DSS-POKS Ljubinka Đurkovića.

Poslanica vladajuće Jedinstvene Srbije Marija Jevđić je takođe bila protiv izbora Tepić zbog njenog odnosa prema genocidu u Srebrenici, ali i navodne podrške članstvu Kosova u EU.

Samostalni poslanik i bivši član Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović takođe se protivio izboru Tepić. Rekao je da Marinika Tepić nema kredibilitet da bude predsednica Odbora.

Zašto je formiran Anketni odbor?

Nakon izbora, Marinika Tepić je rekla da Anketni odbor ima 30 dana za rad.

Ona je 14. jula izjavila da zna koga će pozvati da se pojavi da sednici Odbora. Između ostalog, navela je da će pozvati predstavnike policije na najvišem nivou, kao i predstavnike Višeg javnog tužilaštva.

"Na spisku će biti i bivši i sadašnji direktor OŠ 'Vladislav Ribnikar', predstavnici REM-a, na primer Olivera Zekić", rekla je Tepić, prenela je agencija Beta.

Narodna skupština, inače, obrazuje anketni odbor radi sagledavanja stanja u određenoj oblasti i utvrđivanja činjenica o pojedinim pojavama ili događajima.

Anketni odbor, podnosi Narodnoj skupštini izveštaj, sa predlogom mera.

Poslanici skupštine Srbije 11. jula su usvojilii predlog odluke o obrazovanju ovog Anketnog odbora. Predlog je podneo je poslanik opozicionog Zeleno - levog kluba Radomir Lazović.

Skupština Srbije raspravljala je o okolnostima koje su dovele do masovnih ubistava i na vanrednoj sednici koja je počela 18. maja.

Masovna ubistva u Beogradu i okolini bili su povod za masovne proteste koji se od maja održavaju širom Srbije, na poziv dela opozicionih stranaka, zbog nezadovoljstva reakcijom države.

XS
SM
MD
LG