Dostupni linkovi

Da li je Brajtbart stigao u Srbiju?


Fejsbuk stranica "Srbija je naša zemlja"
Fejsbuk stranica "Srbija je naša zemlja"

Na Fejsbuk stranici "Srbija naša zemlja", koja pojedine novinare, medije i opozicione lidere označava kao one koji ne rade u interesu Srbije, a neke od njih naziva i "srbomrscima", linkovana je internet adresa Breitbart.rs, ali je nejasno da li je reč o srpskoj podružnici američkog portala Brajtbart njuz (Breitbart News).

Naime, Breitbart.rs naveden je u odeljku o informacijama o Fejsbuk profilu "Srbija naša zemlja", koji ima više od 95.000 pratilaca.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobio zvaničnu potvrdu da li je "Srbija naša zemlja" na bilo koji način povezana sa Brajtbartom i da li domen Breitbart.rs. ima veze sa izvornim američkim portalom, tj. da li ima dozvolu za korišćenje njihovog imena.

Da li su registrovali podružnicu u Srbiji, i ako jesu ko se nalazi na njenom čelu, te da li su eventualno povezani sa nekom političkom partijom u Srbiji – na ova pitanja RSE, upućena portalu breitbart.com, do trenutka objavljivanja ovog teksta nije dobio odgovor.

Fejsbuk stranica "Srbija naša zemlja" koristi narandžasti četvrtasti logo, poput onog na američkom Brajtbartu, samo što je slovo B zamenjeno slovom S.

Početna stranica portala Brajtbart njuz
Početna stranica portala Brajtbart njuz

Uvidom u Registar nacionalnog internet domena Srbije vidi se da je domen breitbart.rs. registrovan 27. februara 2019. godine. Taj sajt, međutim, još nema sadržaj, niti je poznato ko je registrovao ovaj domen.

Naime, postoji mogućnost zaštite podataka o licu koje je registrovalo domen, a koja se plaća dodatno, kažu u Šer fondaciji (SHARE), koja se bavi unapređenjem ljudskih prava i sloboda na internetu.

"Kada neko stavi određeni sajt na Fejsbuk stranicu, to ne mora da znači da zaista postoji zvanična veza. Ukoliko bi glavni Brajtbart (SAD) uvideo da neko neovlašćeno koristi njihovo ime, mogao bi vrlo lako da traži da se ti podaci uklone sa Fejsbuka, naročito jer je reč o medijskom portalu iz SAD-a, te je mnogo veća šansa da Fejsbuk, kao takođe američka kompanija, reaguje", objašnjava za RSE Bojan Perkov, istraživač u Šer fondaciji.

RSE je uputio i nekoliko pitanja na adresu Fejsbuk stranice "Srbija naša zemlja" – Ko je osnovao tu stranicu, da li su deo Breitbart.rs., da li su povezani sa američkim Breitbart. Ni na ta pitanja RSE nije dobio odgovore.

Inače, treba napomenuti da je vrlo jednostavno registrovati domen, odnosno domensko ime, za bilo koji sajt pod uslovom da je taj domen slobodan.

Na primeru .rs ili .срб domena, na sajtu Registra nacionalnog internet domena Srbije se može izvršiti provera dostupnosti određenog domena, koji se potom može registrovati kod ovlašćenih registara, tj. kompanija koje pružaju usluge registracije domena, objašnjavaju u Šer fondaciji.

Ambasada za RSE: Pješčić ne radi u SAD institucijama

BIRN (Balkan investigative reporting network Serbia) je preneo da je srpski biznismen Bogoljub Pješčić 28. marta na Tviteru napisao: "Sve što radim je transparentno. Ja sam jedini koji trenutno vodi budući sajt Breitbart Serbia". Taj tvit ovoga trenutka se ne nalazi na Pješčićevom Tviter nalogu.

Međutim, kako je preneo BIRN, Pješčić im je dan kasnije rekao da više nije šef breitbart.rs, ali da zbog sporazuma o neotkrivanju podataka, koji je potpisao, ne može da daje kontakte bez odobrenja tih osoba.

Bogoljub Pješčić, koji tvrdi da je državljanin SAD-a i da je novinar, nije želeo u utorak za RSE da govori o breitbart.rs ni o navodnim vezama sa Fejsbuk stranicom "Srbija naša zemlja".

U Ambasadi SAD-a u Beogradu, u odgovoru na upit RSE o Pješčiću, demantovali su da je on angažovan u bilo kojoj od institucija te države, nakon što je list Danas objavio da je primio pozive od osobe koja se predstavila kao "Bogoljub Pješčić, pripadnik administracije Donalda Trampa".

'Čovek koji je optužen da je upućivao pretnje ne radi za Vladu SAD-a.'
– Ambasada Sjedinjenih Država

"Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu ozbiljno shvata pretnje upućene novinarima u Srbiji, uključujući i nedavne izveštaje o čoveku koji tvrdi da je federalni agent SAD-a, kao i da je povezan sa Ambasadom. Čovek koji je optužen da je upućivao pretnje ne radi za Vladu SAD-a. Lažno predstavljanje za zvaničnika ili zaposlenog u institucijama SAD-a je ozbiljno krivično delo i kršenje američkih zakona. Podržavamo vlast u Srbiji da nastavi sa istragom optužbi i da osigura bezbedno okruženje za rad novinara", navela je Ambasada.

Prethodno je TV N1 saopštila da je 15. marta direktora televizije N1 Jugoslava Ćosića pozvala osoba koja se nije predstavila imenom, već kao službenik američke vlade, i protestovala zbog načina izveštavanja te televizije o masakru u džamijama na Novom Zelandu. Takođe je predočila da je način na koji N1 izveštava o zbivanjima u SAD-u, uperen protiv predsednika SAD-a Donalda Trampa.

Policija je, u međuvremenu, privela 49-godišnjeg muškarca i obavila informativni razgovor zbog sumnje da je zbog poziva direktoru N1 i SMS poruke glavnom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću sadržine "ako u subotu bude nereda, čini mi se da će Beta biti spaljena". U saopštenju policije se, međutim, ne navodi ime privođenog, ni njegovi inicijali.

Udruženje novinara Srbije objavilo je da saznaje da je čovek koga je policija privodila Bogoljub Pješčić.

Na Fejsbuk stranici "Srbija naša zemlja" među objavljenim sadržajem se nalazi i da su pojedini novinari i mediji "finansirani od kriminalnog klana Klinton i Džordža Soroša". Kao "Soroševe jurišnike" navode Nedima Sejdinovića, Dinka Gruhonjića, N1, Betu, Danas, Krik, Birn, Cins.

"Jedina uloga im je destabilicacija Srbije, posebno u okviru 'Kosovskog problema'", navodi se u jednom od postova.

Nedim Sejdinović, doskorašnji predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, označava se kao "muslimanski ekstremista i srbomrzac".

"Nisu u pitanju sporadične pretnje koje dolaze s vremena na vreme, već je reč o sistematskoj provali mržnje i zastrašivanja", kaže za RSE Nedim Sejdinović.

Sejdinović: Sistematska provala mržnje i zastrašivanja
Sejdinović: Sistematska provala mržnje i zastrašivanja

"U pojedinim objavama na toj stranici, gde sam ja apostrofiran kao vojvođanski separatista, mrzilac Srba i tako dalje, stizalo je u komentarima i više od hiljadu raznoraznih poruka mržnje među kojima su, jedan značajan broj, klasične pretnje smrću", ističe Sejdinović.

Osim Nedima Sjedinovića, krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti, pretnji, kleveta i uvreda izrečenih zaposlenima N1 na Fejsbuk stranici "Srbija naša zemlja" podneo je krajem marta i advokatski tim TV N1.

Svojim objavama, kako se navodi u prijavi, administratori su podstakli korisnike Fejsbuka na komentare sa elementima krivičnih dela ugrožavanje sigurnosti i nasilničko ponašanje, i ti komentari nisu brisani.

Na pitanje, upućeno Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, da li su i šta preduzeli povodom ovih krivičnih prijavi, do trenutka objavljivanja ovog teksta RSE nije dobio odgovor.

Šta je 'Brajtbart njuz'?

"Brajtbart njuz" je američki portal, kog je osnovao Endru Brajtbart zajedno sa Stivenom Benonom, nekadašnjim glavnim strategom Bele kuće, na početku predsedničkog mandata Donalda Trampa.

Posle Brajtbartove smrti 2012. godine, rukovođenje portalom je preuzeo Stiven Benon. Tokom kampanje uoči predsedničkih izbora u SAD-u 2016. godine "Brajtbart" je snažno podržavao Trampovu kampanju, posle čega je Stiven Benon postao i šef njegovog izbornog štaba, pa potom i glavni strateg u Beloj kući.

Benon u avgustu 2017. godine, samo nakon šest meseci na toj poziciji, podnosi ostavku na mesto Trampovog savetnika i vraća se u "Brajtbart njuz", ali je u januaru 2018. podneo ostavku. Tokom prošle godine je radio na okupljanju evropskih desničarskih partija u jedinstveni pokret.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG