Dostupni linkovi

Srbi na poslednjoj kosovskoj barikadi


Amirički vojnik Kfora stražari na granici 'Prolaz 1' severno od Leposavića, 11. avgust 2011.
Srbi sa severa Kosova i dalje drže u potpunoj blokadi magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška, u mestu Rudare u opštini Zvečan.

Na barikadi u Rudaru se na svaka četiri sata smenjuju Srbi iz Mitrovice i Zvečana i za sada nema najave kada će i taj putni pravac biti odblokiran.

Srbi su uklonili barikade u mestu Zupce, kod Zubinog Potoka i blokadu puta kod Leposavića, čime su prelazi Brnjak i Jarinje apsolutno prohodni.

Na ovim prelazima kontrolu putničkog saobraćaja vrše pripadnici Kfora, a vozila se na njima kratko zadržavaju.

U razgovoru za RSE građani, koje smo zatekli na jedinoj preostaloj barikadi u Rudaru, kažu da ova barikada predstavlja simbol otpora kosovskim institucijama i jednoglasno ističu da ne žele nikakvu granicu sa Srbijom.

Prosvetni radnik Dejan Pavićević kaže da je prisustvo Srba na ovoj barikadi i dalje radna obaveza, iako ona više nije na snazi u ostalim opštinama na severu Kosova.

"Mi smo ovde i dalje, jer se još uvek držimo ideje da treba pružiti otpor pokušaju uvođenja kosovske carine. Imamo i radnu obavezu, ovde smo četiri sata dnevno, organizovani smo po grupama, menjamo se na četiri - pet dana, dok smo ranije bili ovde svakodnevno po šest sati. Sada je i manje ljudi u odnosu na protekli period, mi više ne dežuramo noću, za noć su zaduženi pripadnici civilne zaštite i policajci, mi smo ovde samo preko dana", kaže on.

Stojanka Marković kaže da će Srbi sa severa Kosova protestovati i dalje, sve dok se stanje na prelazima Jarinje i Brnjak ne vrati na ono od pre 25. jula, kada su na prelazima bili pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti.

Ona ističe da niko od okupljenih Srba u Rudaru ne želi granicu sa Republikom Srbijom.

"Kada je u pitanju naš život i život naše dece, ništa nam nije teško. Ako treba dolazićemo i noću, ali i po dužnosti smo ovde, pošto sam radnik u školi. Mi moramo da se branimo, da branimo naša ognjišta, mesto gde smo se rodili. Mi živimo u nadi, jer odavde nemamo kuda, nemamo gde. A, nikada nećemo pristati da nam jedan Hašim Tači bude predsednik, ni po cenu života", istakla je ona.

U iščekivanju rešenja

Stojanka izlaz iz krize, na severu Kosova, vidi pre svega u jedinstvu Srba u ovom delu Kosova ali i predstojećem dijalogu predstavnika Beograda i Prištine.

"Mi Srbi smo sada jedinstveni, više nego ikada i mnogo smo jači nego što smo bili. Mi se ne damo, mi smo svi bliski, mi smo svi sada jedna porodica. Optimista sam i nadam se da će biti dobro. Ja sam za dijalog, samo za dijalog i dogovor, za neko političko rešenje sa Evropom i svetom. Samo da nas ne ‘diraju’", naglašava Stojanka.

Mađarski vojnici Kfora prolaze pored barikada u selu Zupce, 05. avgust 2011.
I Dragan Nikolić zastupa identičan stav o krizi na severu Kosova. On smatra da će poslednju reč o razrešenju ove krize dati SAD, Rusija i Kina.

"Mi dobro znamo šta sve ovo ovde znači, da nije tako ovde ne bi bilo prisustva međunarodne zajednice. Ovo mesto ovde je jedna sitna tačka ali koja mnogo znači, čak na svetskom nivou. A ovaj naš glas je veoma značajan. Naravno, ništa se ne može rešiti bez dijaloga, a on se vodi na nivou velikih sila, znači velike sile tu rešavaju stvar: SAD, Rusija i Kina. I ja znam dobro da će na kraju biti onako kako kažu ‘veliki’, a ‘mali’ moraju da se uklope", smatra on.

Inače, sporazum postinut između Kfora i Vlade Srbije predviđa da kontrolu na prelazima Jarinje i Brnjak, na severu Kosova, vrši samo Kfor, da je sloboda kretanja dozvoljena samo za automobile i kamione do 3,5 tona težine koji prevoze humanitarnu pomoć, uključujući hranu.

Takođe je dogovoreno uklanjanje svih barikada koje su Srbi postavili na putevima na severu Kosova.

U međuvremenu, očekuje se da će se pitanje kosovskog carinskog pečata, koje je prouzrokovalo svo ovo stanje, rešiti u narednoj rundi dijaloga Prištine i Beograda početkom septembra.

Snage Kfora preuzele su prelaze na severu Kosova, pošto je jedan objekt na prelazu Brnjak demoliran, a prelaz Jarinje spaljen 27. jula.

Prethodno su vlasti u Prištini zavele embargo na robu iz centralne Srbije, a potom 25. jula poslale specijalne jedinice policije ROSU da preuzmu kontrolu nad prelazima na severu Kosova.

Na ove poteze Srbi su odgovorili blokadom svih putnih pravaca na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG