Dostupni linkovi

Srbi pozvani da se vrate u Kosovsku policiju


Arhivski snimak: Pripadnici Kosovske policije srpske nacionalnosti protestuju u Gračanici, 29. februar 2008.
Arhivski snimak: Pripadnici Kosovske policije srpske nacionalnosti protestuju u Gračanici, 29. februar 2008.

Direktor Kosovske policije Šeremet Ahmeti pozvao je sve policajce srpske nacionalnosti koji su suspendovani sa posla da se ponovo vrate u Kosovsku policiju.

Svakom pripadniku Kosovske policije srpske nacionalnosti, koji je napustio tu službu nakon proglašenja nezavisnosti, upućeno je pismo u kome se pozivaju da se vrate u policiju i da će im biti ‘ukinute privilegije’ ukoliko to ne učine. Pismo je uputio direktor KP Šeremet Ahmeti, uz naznaku da se radi o odluci ministra.

‘Želim da vas podsetim da smo mi odlučni i obavezni da poštujemo zadate rokove iz odluke Ministarstva unutrašnjih poslova, što znači da ćemo nakon isteka tih rokova biti prinuđeni da vam prekinemo radni odnos’,
Šeremet Ahmeti
navodi se u pismu koje je Ahmeti uputio srpskim policajcima na Kosovu.

Pismo je upućeno na osnovu zahteva ministra unutrašnjih poslova Kosova Zenuna Pajazitija. Kako je objasnio portparol policije Arber Beka cilj ovog pisma je da se srpski policajci koji bojkotuju službu podsete na postavljene rokove.

Generalni direktor KP Šeremet Ahmeti zajedno sa ministrom Zenunom Pajazitijem poslali su otorenu pozivnicu za sve srpske policajce koji su suspedovani sa platom.
“Generalni direktor KP Šeremet Ahmeti zajedno sa ministrom Zenunom Pajazitijem poslali su otorenu pozivnicu za sve srpske policajce koji su suspedovani sa platom. U toj pozivnici piše da oni mogu da se vrate na posao inače tu su i rokovi do koji se oni trebaju vratiti. Do 15. maja je rok dokle traje suspenzija za platom, od 15. maja se ukida plaćanje onda dolazi suspenzija bez plate a zadnji rok je 1. jun. Ako ne dođu do 1. juna to znači da oni nisu više zaposleni u Kosovskoj policiji.”


RSE: Šta će biti posle 1. juna?
Arber Beka

“Mi smo imali 4 slučaja da su se policajci vratili inače pre toga imali smo oko 20 slučajeva kada su se oni vratili na posao. Ako dođe do toga da se oni ne vrate na posao onda će biti otvoren novi konkurs za sve građane srpske nacionalnosti koji su zainteresovani. Inače mi imamo liste onih Srba koji su zainteresovani da budu kosovski policajci.”

Oko 300 srpskih policajaca posle nezavisnosti Kosova bojkotuje KP. Oni ne žele da primaju naređenja te službe već traže da budu pod komandom UNMIK-a, misije koja više nije zadužena za policiju. Srbi su suspendovani, ali primaju lične dohotke. U međuvremenu institucije Kosova su postavile 1. juna kao rok do kada se oni mogu vratiti u policiju.

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović kaže za RSE da se mora postići političko rešenje i da je uloga Euleks policije ključna.

Srpski policajci su svesni da ovo ne može da traje beskonačno ali se još uvek nadaju da će se do nekog političkog rešenja doći.
“Srpski policajci su svesni da ovo ne može da traje beskonačno ali se još uvek nadaju da će se do nekog političkog rešenja doći. Veoma je lako za kosovske Albance da raspišu konkurs i izaberu nekakve nove ljude al će to biti šteta i po Srbe ali bogami i po one kojma je do javnog reda i mira. Prosto umesto već osposobljenih policajaca izabrati neke nove koji će počinjati ispočetka. Ukoliko ne bude podrške Vlade Srbije za tako nešto bojim se da neće baš kvalitetni kadrovi prihvatiti da budu članovi policije a podrška Vlade Srbije zavisi od toga hoće li se poštovati sporazum koji je napravljen sa UNMIK-om još novembra prošle godine.”

Oliver Ivanović

“Ako kosovski Albanci stvarno imaju na umu zavođenje reda i mira na svakom mestu onda moraju inicirati Euleks da krene u razgovore o finalizaciji dogovora u šest tačaka na onaj način da policija kao takva zaživi sa vertikalnom vezom i međunarodnim policajcima koji bi bili spona između kosovskih Albanaca, institucija u Prištini i srpskih policajaca gde god oni živeli i radili.”

RSE:
Ali šta će biti ako ne žele da se vrate srpski policajci su ipak napustili policiju početkom 2008. godine pošto su za to imali podršku tadašnje Vlade Srbije. I koliko je realna priča o Planu od šest tačaka kada je Vlada u Prištini odbila taj plan?

Mislim da je političko rešenje neophodno kako bi se očuvala srpska zajednica i kako bi se kakav takav red i mir sproveo na čitavoj teritoriji Kosova.
“Vlada Srbije će se pobrinuti o svim tim policajcima i to nije sporno ali to je manji problem. Mnogo veći problem je ko će čuvati red i mir u selima sa srpskim stanovništvom. Zato mislim da je političko rešenje neophodno kako bi se očuvala srpska zajednica i kako bi se kakav takav red i mir sproveo na čitavoj teritoriji Kosova. Važno je da svi shvate pa i kosovski Albanci da nema reda i mira ne budu li Srbi u policiji i ako Srbi nisu u policiji onda neće moći da sprovode redovne kontrole”,
kaže Ivanović.

“Umesto da žure ka novom konkursu o izboru nekih novih Srba, kosovski Albanci bi morali da nateraju Euleks da on preuzme odgovornost za političko rešenje jer mi nemamo direktnih kontakata između Albanaca i vlasti Srbije. Prema tome jedina šansa je da međunarodni predstavnici, u ovom slučaju Euleks, preuzmu na sebe odgovornost da kontaktiraju vlasti Srbije i dogovore implementaciju jedne od šest tačaka a to je policija”, dodao je on.
XS
SM
MD
LG