Dostupni linkovi

Srbi i Albanci na zajedničkom talasu


Arientin Abdyli, urednik emisije "Most izvan granica"
Arientin Abdyli, urednik emisije "Most izvan granica"
Srbi i Albanci su se prvi put našli na zajedničkom talasu, u emisiji “Most izvan granica” koju priprema i emituje 18 radio stanica sa Kosova i iz Srbije.

Emisija, koja predstavlja prvi korak uspostavljanja srpsko-albanske medijske komunikacije na lokalnom nivou, prevashodno se bavi životnim pitanjima ali aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Zajednička emisija “Most izvan granica”, emituje se jednom nedeljno na programima 18 radio stanica iz Prištine, Prizrena, Podujeva, Kosovske Mitrovice, Gračanice, Kragujevca, Čačka, Kraljeva, Niša, Preševa i drugih gradova.

Iako se produkcijski oblikuje u Radiju Urban FM iz Prištine, u njenom stvaranju učestvuju svih 18 radio stanica koje predlažu teme i sagovornike i pripremaju priloge iz svojih sredina.

Arientin Abdyli, urednik emisije, kaže da je njen osnovni cilj da omogući slušaocima da čuju stavove obe strane i da na taj način doprinesemo boljem međusobnom razumevanu Srba i Albanaca.

„Naša ideja je da smanjimo taj zid koji postoji između Srba i Albanaca, između Kosova i Srbije, što se tiče razmene kulture, razmene mišljenja, pa i razmene problema. Da mi čujemo šta muči Srbe, koji su njihovi problemi, kao i da Srbi saznaju šta muči Albance i čemu oni teže“, kaže Abdyli.

Ljiljana Savić
Ljiljana Savić
Ljiljana Savić, urednica Informativnog programa Radio Kragujevca, kaže da zajednička emisija daje snažan podsticaj mirnom prevazilaženju teškog nasleđe iz bliske prošlosti i da zbog objektivnost nailazi na pozitivne reakcije i u centralnoj Srbiji kao i na Kosovu.

„Ovaj projekat je u stvari pokušaj da se uspostavi normalna komunikacija između srpske i albanske strane. Emisija je naišla na jako pozitivne reakcije i kod Srba i kod Albanaca, koji su veoma zadovoljni sa njom. Povratne informacije sa Kosova su veoma pozitivne“, kaže Savić.

Majlinda Ibrahimi urednica vesti Radio Mitrovice, jedinog albanskog programa koji se sluša na severnom delu Kosova kaže da je zajednička srpsko albanska emisija značajna zbog toga što predstavlja prvi korak ka uspostavljanju medijske komunikacije srpskih i albanskih medija, ali i zbog toga što se prevashodno bavi pitanjima koja se tiču poboljšanja kvaliteta života Srba i Albanaca na Kosovu.

„Na mene je poseban utisak ostavila saradnja između radio stanica Kosova i Srbije koja je pokazala značaj medija za uspostavljanje dijaloga i izgradnju mira. Za nas u Mitrovici je važno da znamo šta se dešava u našem gradu, da znamo probleme sa kojima se susrećemo, od političkih, ekonomskih i mnogih drugih“, kaže Ibrahimi.
XS
SM
MD
LG