Dostupni linkovi

Srbi sa Kosova upoznati sa Platformom, prvi utisci pozitivni


Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predstavnika Srba sa Kosova, 20. decembar 2012.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavio je platformu za Kosovo predstavnicima Srba sa Kosova, među kojima su ovoga puta bili i oni iz opština južno od reke Ibra. Nakon sastanka, kratko su rekli da su im prvi utisci pozitivni, ali da će više komentara o predloženom rešenju dati nakon što temeljno prouče tekst dokumenta.

Nakon ambasadora i lidera opozicionih političkih partija, na red da vide državnu platformu o Kosovu, došli su i oni na čije živote taj dokument neposredno utiče.

Nakon dvočasovnog sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predstavnici Srba iz 28 opština na Kosovu su iz zgrade predsedništva u Beogradu izašli sa po primerkom teksta tog dokumenta u ruci, ali ne i raspoloženi da pruže više detalja o razgovoru koji su vodili.

Snežana Paunović, kooridnatorka opštine Dečan, kratko je rekla da su se upoznali sa sadržajem platforme i da će o njoj narednih dana razgovarati, a potom se još jednom sresti sa Nikolićem.

"Nemam dovoljno hrabrosti da komentarišem nešto što sam videla pre tek dva sata. Dajte nam vremena. Verujemo u nacrt platforme koji je država osmislila i predložila i verujemo sopstvenom rukovodstvu. Nemamo razloga da sumnjamo u tekst, ali ne bih ulazila u detalje pre nego što sebi dam mao vremena", rekla je Snežana Paunović.

Nešto spremniji da podeli utiske bio je predsednik opštine Kosovo Polje, Stevica Lazić.

„U većoj meri smo zadovoljni. Obuhvaćeno je prilično od onoga što smo očekivali i što garantuje naš ostanak na Kosovu. Ne mogu o detaljima... Više smo pričali sa predsednikom o problemima koje imamo, da bi imao bolju sliku. Što se tiče platforme, posle analize skupa, imaćemo sastanak svih opština sa Kosova i konačan stav ćemo dostaviti predsedniku u pisanoj formi“, kaže Lazić.

Traganje za rešenjem kosovskog problema uglavnom se odvija u Beogradu, bez onih koji na Kosovu žive. Zvaničnici Srbije povremeno su konsultovali tek predstavnike četiri opštine sa severa Kosova, a poslednji sastanak o platformi predsednikom Nikolićem, predstavljao je retku priliku da se u traženje rešenja uključe i Srbi koji žive južno od Ibra, primećuje političar iz Gračanice Ranđel Nojkić.

„Srbi južno od Ibra su zaista bili marginalizovani. Zapravo, samo onoliko koliko se moglo čuti iz medija ili na neki drugi način kada su u pitanju problemi sa kojima se susreću, ali ih niko nije pitao kakva su rešenja optimalna i zadovoljavajuća za njih. Tako da mislim da najveći deo Srba ipak nije uključen i da im se praktično nameće rešenje. Plašim se da ćemo opet imati neko rešenje koje neće biti zadovoljavajuće, a Srbi će morati da ga primenjuju, a sve to može da se reši drugačije“, ukazuje Nojkić.

Korak unazad

U platformi, prema nezvaničnim saznanjima, Beograd zahteva visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije u Španiji, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima Kosova i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima. 17. januara, za kada je zakazan naredni susret kosovskog i srpskog premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića, videće se da li je i šta iz tog dokumenta sastavljenog od šest starnica prihvatljivo za Prištinu.

Do tada bi tekst trebalo da bude usvojen u srpskom Parlamentu. Ilir Deda, direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj iz Prištine, ocenjuje da, sudeći prema nezvaničnoj verziji teksta, stvari iz platforme više liči na neke dokumente iz devedesetih nego na ono što se od Srbije traži danas. On takođe dodaje da bi kosovski Srbi mogli biti razočarani.

„Strahujem da ova platforma više može da obmane kosovske Srbe koji će se još jednom ponadati da možda može doći do jedne veće uloge Srbije u njihovim životima što je izrazito loše i negativno jer na kraju se oni sami mogu osećati poraženim jer ova platforma neće zaživeti kao što ni njeni elementi neće biti deo dijaloga, a uopšte nije ni trebalo da dođemo do ovoga da se kosovski Srbi obmanu na takav način kao što radi sadašnji predsednik Srbije“, ocenjuje Deda

Ekspert za Balkan Daniel Server, koji je, pod oznakom nezvanično, na svom veb sajtu objavio tekst platforme, za RSE je ocenio da je dokument nerealan i da predstavlja korak unazad.

„Najveći fantazam je to da u Platformi Kosovo ostaje autonomna pokrajina Srbije i da će Srbija i dalje imati suverenitet nad Kosovom. Ali, ima i drugih fantazama. Jedan od njih je, recimo, podela Kosova na regione i entitete, pridruživanje južnih srpskih zajednica severu Kosova. Ništa od ovoga se neće dogoditi prosto zato što nije ni najmanje realno“, kaže Server.

Na konstataciju da međutim ima i komentara da platforma bar sugeriše da je Beograd odustao od podele Kosova, dodaje:

„Ne, ja mislim da ovo jeste plan podele Kosova, nema nikakve sumnje u to. To je plan da se srpskim zajednicama na Kosovu ni na koji naccin ne upravljaju institucije u Prissstini nego Beograd. Platforma unifikuje te zajednice i formalizuje podelu, a da pri tom ne priznaje suverenitet i nezavisnost ostatku Kosova“, zaključuje Server.

CEO INTERVU SA DANIJELOM SERVEROM, OD NEDELJU ČITAJTE NA NAŠEM WEB PORTALU
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG