Dostupni linkovi

Srbi sa Kosova podeljeni oko jedinstvene izborne liste


Mitrovica
Mitrovica
Kosovski Srbi ponovo su podeljeni po pitanju formiranja jedinstvene srpske liste za predstojeće lokalne izbore na Kosovu 3. novembra. Takav predlog je prethodno stigao od premijera Srbije, Ivice Dačića, koji je kazao da je njegov stav da stranke ne učestvuju na lokalnim izborima, već da se formira jedinstvena srpska lista.

Dok Srbi južno od Ibra kažu da bi jedinstvena srpska lista ojačala njihovu poziciju u odbrani interesa zajednice, oni na severu navode da se takvim predlogom pokušava „oprati izdaja“.

Jedan od lidera Srba na severu, Marko Jakšić, u izjavi za RSE kaže da su njihovi predstavnici u razgovoru sa državnim vrhom izrazili neslaganje da Srbi na severu izađu na kosovske izbore, te da ih ne žele menjati sa kosovskim liderima. On je dodao da će po tom pitanju pritisak iz Beograda biti velik, i sve to kako bi se oprao „briselski sporazum“. Jedan od načina je i predlog formiranja jedinstvene srpske liste, kazao je Jakšić.

„Mi smo u više navrata govorili da, ako je Srpska napredna stranka najjača u Srbiji, ako je pristala na Briselski sporazum, zašto ne registruju svoju stranku u Prištini, i vode u predizbornu kampanju, i jednostavno neka pokupi te svoje glasove. Međutim, ovako pravljenje oko jedinstvene tzv. srpske liste, veliki broj političkih stranaka, naročito Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka, gde žele da prikriju jedan katastrofalno loš nacionalni sporazum, koji se zove Briselski sporazum, i kako naši na terenu kažu, hoće da jedinstvenom srpskom listom operu tzv. izdaju.

Oni će je najverovatnije i napraviti. Pretpostavljam da će to biti anonimus, ali suština stvari je u tome što smo mi prepoznali da je to lista pre svega jedne spoljne fasade koja treba da sakrije pravu suštinu, a prava suština je loš sporazum sa Prištinom“,
kazao je Jakšić.

Rok za registraciju partija ili prijave jedinstvene liste u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova je početak septembra, a do sada ovoj instituciji se još uvek niko sa severa nije obratio.

Ranđel Nojkić, jedan od lidera Srba iz Gračanice kod Prištine, navodi da je od izuzetne važnosti učešće kosovskih Srba na predstojećim izborima, jer se time podjednako brane interesi zajednice na celom prostoru Kosova.

Ranđel Nojkić
Ranđel Nojkić
„Jedinstvena srpska lista je pravo rešenje na osnovu kojeg bi se štitili Srbi, ne samo u opštinama i u lokalnim samoupravama gde su Srbi u većini, već i u drugim mestima gde su u manjini, gde su zaboravljeni ili su u apsolutnom okruženju. Tako bi se stvorila jedna pozitivna klima i na sledećim izborima za centralnu vlast. To bi bio recept i putokaz da sa jedinstvenom listom može da se ostvari značajan broj poslanika. I onda sam ja ubeđen da ni jedna odluka i ni jedno rešenje koje se tiče Srba i ostalih zajednica ne može da se donese bez Srba“, kazao je on.

Nojkić dodaje da je na Srbima sa severa da izvagaju da li će Skupština Kosova koju su samoinicijativno formirali bez podrške Beograda biti dovoljna da brane svoje interese, ili će biti relevantni faktori ukoliko se budu odazvali izborima i zauzmu određene pozicije kako na lokalnom nivou, tako i u centralnoj vlasti.

Kosovski analitičari kažu da Beograd putem jedinstvene srpske liste želi da ojača Zajednicu srpskih opština koja bi se formirala posle izbora.

Shpend Kursani iz Instituta za politička istraživanja i razvoj kaže da Dačić ima za cilj da ujedini Srbe kako bi se težina njihovih zahteva naspram Prištine povećala.

„Jedinstvena srpska lista bi ojačala Srbe u njihovim zahtevima, koji bi, verujem, premašili postignut sporazum. To bi ojačalo njihov subjektivitet, a njihovi zahtevi u dijalogu o severu bi bili još veći“, kazao je Kursani.

Behlul Beqaj smatra da ojačavanje Srba putem jedinstvene srpske liste kao i predlog Beograda po tom pitanju navodi na sumnju da Zajednica srpskih opština nije poslednji cilj Srba sa severa.

„Mislim da bi pitanje integracije ili njihovog ojačavanja zapravo značilo približavanje glavnom cilju, a koji se tiče izjave američkog kongresmena, Dane Rohrabaćera, da ’Srbi koji ne žele da žive u državi Kosovo, trebaju se opredeliti kao Albanci koji nisu želeli da žive u Srbiji’. Mislim da nas to čeka nakon formiranja Zajednice srpskih opština. Prema tome, ovo neće biti kraj. Ovo može biti samo pretposlednja epizoda definitivnog rešavanja srpsko-albanskih odnosa“, kazao je Beqaj.
XS
SM
MD
LG