Dostupni linkovi

Srbi će graditi povratničko naselje uprkos protivljenju Prištine


Polaganje kamen temeljca za naselje "Sunčana dolina", juni 2016.
Polaganje kamen temeljca za naselje "Sunčana dolina", juni 2016.

Projekat Vlade Srbije o izgradnji naselja "Sunčana dolina" za srpske povratnike između Severne Mitrovice i Zvečana biće realizovan bez obzira na stav Prištine da izgradnja naselja "Sunčana dolina" nema dozvolu za izgradnju, kažu srpski predstavnici na severu.

Zvanična Priština tvrdi da su jednostrane investicije u suprotnosti sa zakonima Kosova i da predstavljaju mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova.

Predstavnici Srba na severu Kosova rekli su da će izgradnja 300 novih kuća, za koje je nedavno šef kancelarije za Kosovo Marko Đurić postavio kamen temeljac, početi bez obzira na protivljenje zvanične Prištine.

Predsednik privremenog organa Zvečana, koji funkcioniše pod sistemom Srbije, istovremeno i zamenik gradonačelnika kosovske istoimene opštine, Ivan Todosijević, izjavio je za RSE da se očekuje da Priština "pokaže dobru volju i izda dozvolu za izgradnju kuća".

"Ako Priština ima volju, nesmetano će izdati te dozvole sa kosovske strane. Pitanje je samo dobra volja Prištine i ništa drugo. A svedoci smo da ovih zadnjih 17 godina Priština nijednog trenutka nije pokazala dobru volju za održivi projekat srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", kazao je on.

Na pitanje da li će se zatražiti dozvola od Prištine, Todosijević je odgovorio "da ne zna koliko će Priština imati sluha za tako nešto".

Projekat izgradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" na severu Kosova predviđa 300 kuća za 1,500 srpskih povratnika koji su trenutno u Srbiji. Pored kuća, projekat predviđa i dečiji vrtić, ambulantu, tržni centar, sportske terene i crkvu.

Kosovske vlasti su se, međutim, usprotivile ovom projektu, smatrajući da su ovakva delovanja u suprotnosti sa zakonom i da štete odnosima između stanovnika.

Ferid Agani
Ferid Agani

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Ferid Agani izjavio je za RSE da investicije Srbije u jednom delu teritorije Kosova, bez dogovora ili ranijeg obaveštenja, predstavlja uplitanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova.

Prema njegovim rečima, tako veliki projekti moraju da prođu kroz centralne institucije Kosova.

"Ovo treba da se smatra kao uplitanje zato što nismo imali nikakvu raniju zvaničnu informaciju o tome da Srbija želi da realizuje jedan donatorski projekat za srpsku zajednicu na Kosovu", kaže Agani.

On dodaje i da za bilo kakvu gradnju unutar teritorije Kosova, same opštine moraju da dobiju odgovarajuću dozvolu.

"Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, kao deo Vlade Kosova, odlučno je da sve projekte u tom delu zemlje sprovede na osnovu važećeg zakonodavstva i u tom smislu smo obavestili opštinske organe da je neophodno ispoštovati zakone. Tako da Opština Zvečan pre izdavanja bilo kakve dozvole za izgradnju mora najpre da poseduje razvojni plan opštine i zonsku kartu opštine", kazao je Agani.

Ministar Agani dodaje da se Vlada trudi da stvori normalne uslove za sve građane Kosova, kao i za povratnike, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Znate da su oni godinama odbijali saradnju sa centralnim institucijama. Poslednjih godina situacija je drugačija i integracija je mnogo bolja. U 2015. je izdvojen i znatan deo budžeta za tekuću godinu", dodao je Agani.

Sporazum o izgradnji naselja "Sunčana dolina" potpisale su prošle godine Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo, Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve i Opština Zvečan koja funkcioniše pod sistemom Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG