Dostupni linkovi

Sputnjik V 'navijači' iz Srbije


Ministar bez portfelja Nenad Popović (prvi s desna) sa delegacijom Srbije i Rusije nakon razgovora o proizvodnji vakcine Sputnjik V u Srbiji, 11. mart 2021. godine

Fond za direktna ulaganja, koji je finansirao razvoj Sputnjik V (Sputnik V) i vladini mediji svakodnevno rade na promociji prve ruske vakcine protiv korona virusa.

U isto vreme Ministarstvo inostranih poslova Rusije smatra da je proces odobravanja vaccine u Evropi politizovan, te da se Sputnjik V se suočava sa kampanjom dezinformacija i diskriminacijom.

Iako je Sputnjik V u upotrebi u Rusiji i još nekim zemljama, poput Srbije, ova vakcina još nije dobila odobrenje od strane Evropske agencije za lekove (EMA).

Kako navodi u saopštenjima ruski Fond za direktna ulaganja, efikasnost Sputnjika je u 91,6 odsto slučajeva, a rezultati ispitivanja objavljeni su u stručnom medicinskom časopisu The Lancet.

Navodi se da je ovo jedna od tri vakcine čija je efikasnost preko 90 odsto. Smatra se da Sputnjik pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva COVID-19.

Pedeset osam zemalja sa ukupnim stanovništvom 1,5 milijardi ljudi je do sada odlučilo odobriti upotrebu Sputnjika V.

Među njima su neke zemlje Evropske unije.

Mađarska je 21. januara postala prva država EU koja je registrovala ovu vakcinu za upotrebu.

Početkom marta ugovor o isporuci dva miliona doza potpisan je u Slovačkoj, ali ova odluka dovela je do ozbiljne političke krize i ostavke premijera.

Uloga Srbije u promociji

Dok se odluka EU o ruskoj vakcini još čeka, Rusija nastavlja pregovore sa brojnjim zemljama i ubrzava pripreme za proizvodnju Sputnjika V u Srbiji. Dogovor o tome postigli su ruski Fond za direktna ulaganja i Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Srbiji.

Proizvodnja Sputnjika V mogla bi početi već u maju 2021. Srbija u ovom slučaju postaje prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu. Kasnije bi se Sputnjik V mogao izvoziti u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju ruskog Fonda.

Uz podršku poznatih srpskih rusofila, poput srbijanskog ministra bez portfelja Nenada Popovića, ambasadora Srbije u Moskvi Miroslava Lazanskog, te režisera Emira Kusturice i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, u Rusiji se vodi medijska kampanja usmerena na jačanje pozicija Sputnjik V na Balkanu.

“Usudili smo se kupiti rusku vakcinu prvi u Evropi jer je naš predsednik rekao da ćemo nabaviti sve raspoložive vakcine. Ispostavilo se da je ova politika efikasna: mi imamo vakcine, dok Evropska unija nema. Sećate li se kako je Srbija bila napadana zbog ruske vakcine? A sada je kupuje deo Evropske unije (Italija, na primer). Pametnim potezom obezbedili smo da je jedna dobra vakcina završila u Evropi”, kaže za prokremaljski portal RIAFAN zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Rusko priznanje za Popovića

Nenad Popović od početka je među sagovornicima ruskih medija po pitanju promocije Sputnjika u Srbiji. Popović je dugogodišnji partner Kremlja, a poznat je kao vlasnik ABS Electro, koji ujedinjuje nekoliko ruskih elektrotehničkih i mašinskih preduzeća. U 2008. godini Popoviću je u Moskvi dodeljen predsednički Orden prijateljstva, za poseban doprinos u razvoju ekonomskih i društvenih veza Srbije i Rusije.

Logično je da se Popović odmah pridružio kampanji za podršku ruskoj vakcini. Za Sputnjik V on tvrdi da je najefikasnija vakcina na svetu, a pored toga, izjednačio je kritičare ruske vakcine sa pristalicama smrtonosnog virusa.

Prema njegovom mišljenju, antiruska kampanja Zapada neće uspeti i Moskva će iz nje izaći još snažnija.

Tvrdnje Miroslava Lazanskog

Preko ambasadora Miroslava Lazanskog ruska javnost saznala je kako rusku vakcinu preferira čak 85 odsto građana Srbije. Lazanski je, zajedno sa drugim zaposlenima u ambasadi, primio u februaru Sputnjik V, a kasnije mu je dodeljen ruski orden za borbu protiv korona virusa. Lazanski tvrdi da je odabrao Sputnjik jer je “nepobediv”.

Međutim, srbijanski ambasador nije precizirao izvor informacija o izuzetnoj popularnosti ruske vakcine.

U veliku popularnost ruske vakcine veruje i srpski režiser Emir Kusturica, koji redovno učestvuje u medijskim kampanjama za podršku Kremlju.

“Ova vakcina je za nas najvažnija”, smatra Kusturica.

Državna ruska televizija takođe navodi brojku od 85 odsto, ali poziva se direktno na “srbijanske vlasti”.

Međutim, na Balkanu nikada nije objavljen podatak o zainteresovanosti građana za određenu vakcinu. Dakle, navode Miroslava Lazanskog i Emira Kusturice za sada ne može niko potvrditi.

Koju vakcinu je primilo najviše građana Srbije?

U Srbiji su dozvolu za upotrebu do sada dobile vakcine Fajzer (Pfizer), AstraZeneka (AstraZeneca), Moderna, koje su odobrene u Evropskoj uniji, kao i Sputnjik V i Sinofarm (Sinopharm) koje nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Evropske agencije za lekove (EMA).

U Srbiju je do sada stiglo 2.834.745 doza vakcina: 2.000.000 Sinopharmovih, 342.345 Fajzerovih, 242.400 su Sputnjik V i 150.000 AstraZeneka.

Od početka masovne imunizacije, 19. januara, do 25. marta, kako je za RSE preciziralo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, najviše građana primilo je kinesku Sinopharm vakcinu - 966.500.

Takođe, u tom periodu američko-nemačkom vakcinom Fajzer/BioNTek (BioNTech) imunizovano je 152.180 građana Srbije, dok je rusku Sputnjik V primilo 112.490 osoba.

Vakcinom britansko-švedske farmaceutske kompanije AstraZeneka vakcinisano je 110.948 građana Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio je 18. marta sa kineskom kompanijom Sinopharm isporuku novih dva miliona doza.

Ruski vladini mediji najčešće izbegavaju da pominju Kinu u svojim izveštajima o Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG