Dostupni linkovi

Austrija pregovara o kupovini milion doza ruske vakcine


Sputnjik Ve nema dozvolu Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Evropske agencije za lekove (EMA)
Sputnjik Ve nema dozvolu Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Evropske agencije za lekove (EMA)

Austrija vodi razgovore sa Rusijom o kupovini milion dozava vakcine protiv virusa korona Sputnjik Ve, koja još nema odobrenje od Evropske agencije za lijekove (EMA), saopšteno je u utorak (30. marta) iz kancelarije premijera Sebastijana Kurca.

Kurc je izložen kritikama iz redova opozicije jer njegova vlada do sada nije kupila onoliko vakcina koliko je mogla prema kolektivnom programu EU.

"Ne smije biti geopolitičkih indikatora kada je riječ o vakcinama. Jedina stvar koju treba imati u vidu je da li je vakcina efikasna i bezbjedna", navodi Kurc u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je EMA počela da razmatra Sputnjik Ve, ali nije pomenut raniji kancelarov komentar da će Austrija koristiti samo vakcine koje odobri regulatorna agencija EU.

Sputnjik Ve je odobren za upotrebu u 58 zemalja, navodi se u podacima ruskog Državnog fonda za investicije, koji promoviše ovaj medikament u svijetu.

Sputnjik Ve i Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Evropske agencije za lekove (EMA).

Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija do sada su odobrile vakcine četiri proizvođača, Modernu, Fajzer/Bajontek, Astrazeneku i belgijsko cepivo Džonson i Džonson (Johnson and Johnson).

XS
SM
MD
LG