Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li sportisti vrede više od umetnika?


Nauka, obrazovanje i kultura zapostavljeni: Kalemegdan, ilustrativna fotografija

Odlukom da vrati Nagradu Grada Beograda akademik Dejan Despić, kompozitor i muzički pisac, ukazao je na „upadljivu razliku između finansiranja sport(ov)a i kulture, računajući tu i `javne službe` - prosvetu, zdravstvo..." Akademik Despić vratio je najviše gradsko priznanje, zajedno sa novčanom podlogom, nakon što su osvajačima medalja na Olimpijskim igrama isplaćene novčane nagrade.

Akademik Dejan Despić vraćajući najviše gradsko priznanje za muziku i muzičko scensko stvaralaštvo za 2015. godinu, koje je dobio za premijerno izvođenje končertine "Sofiji di soma" u Kolarčevoj zadužbini, upitao je u otvorenom pismu kakva je savest onih koji tako olako "šakom i kapom" dele (i čije?) pare, u sumama od kojih "boli glava" ne samo one koji "jedva sastavljaju kraj sa krajem"?

Nije problem u tome, mislim da je i on to hteo tako da kaže, što će sportisti dobiti velike nagrade, oni zaslužuju da dobiju velike nagrade, problem je što je to jedan populistički akt ove države“, kaže Mia David arhitekta i nekadašnja direktorka Kulturnog centra Beograda u vreme čijeg mandata je Grad doneo odluku da Oktobarski salon, manifestacija savremene umetnosti, postane bijenale.

Populizam države: Mia David
Populizam države: Mia David

„Umesto da ulažu unapred u obrazovanje, kulturu, sport pa da se onda radujemo rezultatima, oni ne ulažu nikada ni u šta i onda kada se dese rezultati, koji su apsolutno rezultat mukotrpnog rada pojedinca, onda oni sakupljaju poene time što daju velike neke sume ili neke nagrade“, rekla nam je Mia David.

Ona konstatuje da „nažalost nauka, obrazovanje i kultura nisu ovom društvu važni zato što je sve manje konzumenata te iste kulture“.

Prema odluci vlade, za zlatnu medalju u pojedinačnim sportovima nagrada je 45.000 evra, a u ekipnim 40.000 evra. Srebrna medalja se vrednuje sa 40.000 evra (pojedinačni sportovi) i 35.000 evra (ekipni). Bronzana medalja se nagrađuje sa 35.000 evra (pojedinačni sportovi), a sa 30.000 evra u ekipnim.

'Šok za običan svet'

Uoči Olimpijskih igara, Aleksandar Vučić, tada mandatar za sastav nove vlade, najavljujući značajne nagrade sportistima ukoliko osvoje medalju, rekao je: "Veću nego što dobijaju američki sportisti, čak tri puta veću nego hrvatski".

Akademik Dejan Despić naveo je u otvorenom pismu da su iznosi isplaćeni sportistima šokantni za "običan svet".

„Za svet koji grca u kreditima, nezaposlenosti, otpuštanju tehnoloških viškova, uglavnom bednim penzijama, ciničnim povišicama u jednocifrenim procentima, itd. itd. Ne želeći ni najmanje da potcenim dostignuća sportista i ogroman trud koji su morali da ulože da bi do njih stigli, ipak ostajem zapanjen bezobraznom razlikom između ta dva sveta i njihovih života!“, napisao je Despić.

Škrtarenje sa ionako bednim budžetom za kulturu: Ratko Božović
Škrtarenje sa ionako bednim budžetom za kulturu: Ratko Božović

Sociolog kulture Ratko Božović kaže da je uspeh sportista značajan, ali napominje da su u vrednovanju mnogi drugi zapostavljeni.

„Ja sam gest akademika Despića shvatio kao jednu normalnu reakciju. Nagrađeni su oni koji su već nagrađeni i svojim uspehom na sportskom terenu dok ovde muku muče da odvoje sredstva za nacionalne nagrade i dok škrtare sa tim jadnim i žalosnim procentom koji daju za kulturu“, kaže Božović.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG