Dostupni linkovi

Grbović: Nagrade svakako, ali i ulaganje na putu do medalja


Goran Grbović
Goran Grbović

Uspesi olimpijaca Srbije su fantastični, ali bi ih bilo još više ako bi država promenila način ulaganja u sport – ističe za RSE Goran Grbović, nekadašnji košarkaški reprezentativac Jugoslavije i legenda beogradskog Partizana. Sistemsko ulaganje, koje podrazumeva brigu o sportistima od najmlađih nogu, kaže Grbović, je karika koja nedostaje.

"Mislim da je većina naših sportista koji su u Riju osvojili medalje to uspela iz ličnih pobuda i zdravog srpskog inata. Pokazali su celom svetu da je to – to. Država je učestvovala koliko je mogla. Ovog trenutka sportisti su stvorili uslove da može da dođe do debate i da svako kaže šta misli da treba promeniti u svemu tome. Jer, na kraju krajeva, novac je bitan kao osnova svega, da se proba da se ide boljim putem. Ali da bi se išlo boljim kolima po boljem putu, to morate i da platite", ocenjuje proslavljeni košarkaš Goran Grbović.

(RSE/Video: Stigli osvajači olimpijskih medalja u Beograd)

Beograd: Stigli osvajači olimpijskih medalja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Polemiku u vezi sa odnosom prema sportu, nesvesno je posle osvajanja olimpijskog zlata u Brazilu vaterpolista Andrija Plainović otvorio rečima da uspeh reprezentacije nije rezultat sistemskog ulaganja, na šta je ekspresno odgovorio premijer Aleksandar Vučić ustvrdiši da država pomaže sport.

Istina je negde na sredini, smatra Goran Grbović, jer ima primera koji jasno ilustruju konfuziju.

"Recimo, nemar Vaterpolo saveza Srbije koji je novcem koji je dobio od države svojim vaterpolistima priuštio dugo i teško putovanje do Rija. Zašto Srbija nema vaterpolo ligu, a najuspešnija je u svetu, i zašto ima tako malo bazena u ovoj zemlji evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona u vaterpolu? Njihov uspeh je posledica neke ne tako davne prošlosti, gde je praktično struka dovela do toga da izlaze takve generacije vaterpolista, velikih šampiona", reči su Grbovića.

"Beogradizacija sporta"

Grbović tvrdi da bi ključ promena trebalo da bude "resetovanje aktuelnog Zakona o sportu", kojim bi novac trebalo usmeriti po vertikali – od fizičke kulture i dece u školskom uzrastu, preko klubova, pa do saveza i onih koji ostvaruju vrhunske rezultate.

"Problem i posledica svega ovoga, čak i možda zamena teze sistemskog ulaganja, je što ovog trenutka država na ruinama tog zakona o sportu pokušava nagradama da stimuliše ne samo sportiste koji su doneli medalje, nego i svu decu koja bi jednog dana trebalo da naslede te današnje šampione. Prvo normalno treba davati novac da bi se došlo do medalja, pa onda naravno i nagraditi ceo taj rad", konstatuje Goran Grbović​.

Sa druge strane, neki do sada mali sportovi u Srbiji poslednjih godina su došli u prvi plan, ali i dalje napreduju u skromnim uslovima, kao što je tekvondo.

"Trener Dragan Jović Gale, čovek koji je odgovoran za sve uspehe tog sporta, zaista radi vrhunski posao. Oni se drže kao porodica, ali on je bio prinuđen da čak ulaže i svoj novac. Tu sada postoji pomoć države, isplaćuju se nagrade i tako dalje, ali o tim malim sportovima mora da se povede mnogo više računa", naglašava naš sagovornik.

(RSE/Video: Olimpijke se vratile u Beograd)

Olimpijke se vratile u Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Odnos prema sportistima u malim sredinama, koje često za njih nemaju novca, je posebna priča. Iako to može da zvuči kao utopija u zemlji u kojoj se pare bacaju na propale fudbalske klubove, zaključuje Goran Grbović, od najveće važnosti je promocija sporta.

"Naši sportisti stalno dokazuju da se ne igra samo u Beogradu. Beogradizacija sporta je nešto što smeta svima. Deca iz unutrašnjosti nemaju priliku da vide naše šampione ili da ih dočekaju na aerodromu. Sve te asove koji su osvojili olimpijske medalje treba slati u obilaske širom Srbije. Verovali ili ne, to bi bila sjajna platforma na kojoj bi se gradila budućnost klinaca koji žele da se bave sportom", kaže Grbović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG