Dostupni linkovi

Sporna prodaja Kraljičine plaže?


Kraljičina plaža
Kraljičina plaža

Skupština Crne Gore bi, prema prethodnim najavama, trebalo da o prodaji Kraljičine plaže arapskoj Royal grupi raspravlja prije kraja godine. Medjutim, vladajuća DPS koja protežira ovaj projekat za sada nema većinu zbog protivljenja manjeg koalicionog partnera – Socijaldemokratske partije.

Kraljičina plaža je već duže vrijeme tačka sporenja Demokratske partije socijalista premijera Mila Djukanovića i Socijaldemokratske partije, predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića.

U manjoj članici vladajuće koalicije imaju više primjedbi na ovaj aranžman, a ključna je preniska cijena. Generalno, u SDP-u smatraju da je izvjesno da su kršeni zakoni i procedura.

Potpredsjednik SO Budva, Ljubomir Filipović.

„Od samog početka postoji sumnja, koju je iznio i sadašnji predsjednik SO Bar, Osman Subašić koji je bio član Tenderske komisije i koji je zvaničnim dopisima pokušao da djeluje na tenderski proces. Postoji nešto što se zove Zakon o državnoj imovini. Zakon tačno propisuje način prodaje državne imovine. Postoji sumnja da u odredjenom dijelu, a naročito u vezi sa procjenom vrijednosti zemljišta, procedura nije ispoštovana do kraja. Tako imamo procjenu ovog zemljišta od strane Uprave za nekretnine koja je veća od ove aukcijske cijene.“

Na tender za privatizaciju Kraljičine plaže javila se jedino Royal grupa iz Ujedinjenih arapskih emirata koja traži dugoročni zakup za koji je potrebna saglasnost državnog parlamenta. Arapski investitori su ponudili početnu tendersku cijenu od 50 eura po kvadratu, odnosno, 21 milion i 180 hiljadaeura za nešto preko 42 hektara. Novac bi podijelili vlasnici zemljišta na toj lokaciji, lokalne samouprave Budve i Bara. Budva 11 i po miliona, a bar devet miliona i 400 hiljada eura.

SDP-ovci smatraju da je 50 eura po kvadratu premalo, jer se, kako kažu, za toliko prodaju placevi kod Kolašina, a imaju i druge zamjerke.

Popredsjednik SO Budva, Ljubomir Filipović.

„Jedan od veoma bitnih dijelova ugovora je i definicija tog reprezentativnog kupališta koje bi većini gradjana moglo postati u potpunosti ili djelimično nedostupno zbog ostavljene mogućnosti investitoru da ograniči pristup zoni morskog dobra, što je opet u velikoj mjeri kosi sa našim zakonima.“

Socijaldemokratska partija odbija da da saglasnost za aktuelan Vladin aranžman za Kraljičinu plažu jer smatraju i da bi zemljište trebalo prvo urbanizovati pa tek onda privatizovati.

Funkcioner DPS-a, Zoran Jelić smatra da to nije prepreka.

„To jeste prostor koji nije urbanizovan, ali ako već postoji projekat za tu mikrolokaciju, onda se na osnovu nje lako može povući urbanizacija tog čitavog projekta gdje bi jedan takav sadržaj bio dominantan i prema tom sadržaju se može napraviti čitava urbanizacija tog, sada neurbanizovanog područja."

Prodaja Kraljičine plaže je nesuglasicama koalicionih partnera dobila i posebnu političku dimenziju, pa je u medjuvremenu došlo do svojevrsnog prepucavanja preko medija. Iako je premijer Milo Djukanović nedavno nagovijestio mogućnost pronalaženja rješenja za ovaj problem, predsjednik države, Filip Vujanović je prije nekoliko dana upro prstom u SDP, implicite im dodjeljujući „specijalizaciju“ za tjeranje investitora, na šta je lider Socijaldemokrata, Ranko Krivokapić koji zbog ovog protivljenja trpi izvjestan medijski pritisak, odgovorio da bi Vujanović, umjesto takvih izjava trebalo da položi račune za prethodnu privatizaciju Kombinata aluminijuma koja se završila katastrofalno.

Funkcioner DPS-a, Zoran Jelić kaže da bi Royal grupi trebalo omogućiti da realizuje planiranu veliku investiciju čiji efekti relativizuju pitanje cijene zemljišta koju u SDP-u smatraju preniskom i ističu kao glavnu prepreku.

„Ako imate ove druge efekte- da će se tu uložiti i izgraditi, izmedju ostalog i u infrastrukturu koja tamo sada ne postoji - ni prilazni put, ni priključci za struju i vodu, smatram da je cijena manje važna, a da je važno ono što će se izgraditi na tom lokalitetu će podići nivo turstičke ponude Crne Gore.“

XS
SM
MD
LG