Dostupni linkovi

Sporazum sa Hagom: Do kraja goniti ratne zločince


Goran Salihović i Hassan B. Jallow, Sarajevo 9. septembar
Goran Salihović i Hassan B. Jallow, Sarajevo 9. septembar

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Hassan Bubacar Jallow i glavni tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović potpisali su u Sarajevu u utorak Memorandum o razumijevanju, čime se ozvaničila saradnja između Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) i bh. tužilaštava. Riječ je o tehničkim sporazumima o modalitetima pristupa dokaznom materijalu Hagu.

Nakon što Haški tribunal okonča rad nekažnjeni ratni zločinci neće biti ostavljeni na slobodi u zemljama Zapadnog Balkana, već će se omogućiti i Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori da im sude. To je namjera Sporazuma potpisanog u Sarajevu.

Goran Salihović
Goran Salihović

"Kroz ovaj projekat nastavljamo saradnju i sa Haškim tribunalom i sa susjedima u regiji - sa Srbijom, sa kojom smo potpisali sporazum, sa Hrvatskom i sa Crnom Gorom. Poruka Tužilaštva BiH i svih ovih tužilaštava je da ratni zločinci u regiji neće više imati mjesta gdje da se sakriju. Svi ovi sporazumi u suštini daju jednu veliku nadu žrtvama da ćemo pokušati da procesuiramo sve one koji su počinili krivična djela, a za koja imamo određene dokaze", kaže Goran Salihović, glavni državni tužilac Bosne i Hercegovine.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove je u postupku preuzimanja funkcija Haškog tribunala, a tužilac Hassan B. Jallow ističe da je jedna od njegovih važnih uloga podrška lokalnim tužiocima u suđenjima za ratne zločine.

"U prijepodnevnim satima sam već imao priliku da razgovaram sa ministrom vanjskih poslova BiH i sa ministrom pravde BiH. Također ćemo u okviru naše posjete u toku nekoliko narednih dana obići jedan broj stratišta iz proteklog rata. Drago nam je kad čujemo Goranove riječi da su on i njegov tužilački ured spremni da se uhvate u koštac sa preostalim zadacima da se svi počinitelji krivičnog djela ratnog zločina kazne", navodi Jallow.

Tužilac Jallow boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Zapadnom Balkanu u svojstvu tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove, institucije koja će postepeno preuzimati funkciju od Haškog tribunala kako se budu završavali posljednji postupci pred njim.

Hassan B. Jallow
Hassan B. Jallow

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, od 9. do 11. septembra, Jallow se u Sarajevu već sastao sa predstavnicima međunarodnih institucija i diplomatskog kora, a posjetiće memorijalne centre u Srebrenici 10. septembra i u Bradini i Grabovici 11. septembra.

U petak, 12. septembra, najavljeno je da će tužilac MMKS-a otputovati u Zagreb.

Od 3. oktobra 2003. godine Jallow je obnašao funkciju tužioca Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, a za tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove imenovan je 1. marta 2012. godine.

Preuzeo je brojne dužnosti od Haškog tribunala, pa i eventualne žalbe na okončane postupke vođene pred Tribunalom u predmetima protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja.

Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove pružaće i podršku krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou, te pomagati u nadgledanju predmeta proslijeđenih sudovima u regionu.

XS
SM
MD
LG