Dostupni linkovi

Sporazum koče nadležnosti asocijacije srpskih opština


Barikade u severnom delu Mitrovice, februar 2013.
Barikade u severnom delu Mitrovice, februar 2013.
Dogovor dva premijera da Srbi na Kosovu imaju zajedničku asocijaciju opština nije podrazumevao i dogovor o nadležnostima tog tela. Na Kosovu je sada već jasno da nadležnost asocijacije srpskih opština koči Prištinu i Beograd u postizanju sporazuma o severu zemlje.

Zvanična Priština insistira da ovlašćenja asocijacije budu onakva kako je predviđeno Ahtisarijevim planom i Zakonom o lokalnoj samoupravi, a Beograd da to telo bude zajednica srpskih opština sa izvršnim i zakonodavnim ovlašćenjima.

Stručnjaci Ustavnog prava na Kosovu ocenjuju da asocijacija srpskih opština ne može imati izvršne nadležnosti. Srbi u kosovskim institucijama navode da se treba pronaći rešenje koje ne bi narušilo arhitekturu kosovskih institucija, dok nemački ambasador na Kosovu poručuje da vreme ne može da se kupuje i da se rešenje mora postići.

Poslanik Demokratske partije Kosova i profesor Ustavnog prava, Arsim Bajrami, navodi da za formiranje takve asocijacije postoje mnogi modeli kako na Kosovu tako i u zemljama Evrope.

„Ta asocijacija treba da se formira na osnovu modela asocijacije opština koji funkcionišu na Kosovu, kao i onih u Evropi. Na primer, i Albanija ima dve asocijacije. Ali ne treba da se dopusti da one imaju izvršnu nadležnost. Ne može se govoriti o zakonodavnoj i pravosudnoj nadležnosti, već ovlašćenja moraju da budu u skladu sa kosovskim zakonodavstvom”, naglašava Bajrami.

Petar Miletić
Petar Miletić
Inače, u poslednjoj rundi dijaloga u ponedeljak, u kosovskoj delegaciji po prvi put je učestvovao i Slobodan Petrović, zamenik kosovskog premijera i ministar za lokalnu samoupravu iz redova Samostalne liberalne stranke.

Petar Miletić, potpredsednik Skupštine Kosova i SLS-a, potvrđuje da su nadležnosti asocijacije kamen spoticanja dve strane i da se treba pronaći rešenje koje ne bi narušilo, kako je rekao, arhitekturu kosovskih institucija.

„To je teško pitanje i u ovom trenutku nisam siguran da bilo ko ima odgovor na to pitanje. Dakle, opštine kao takve već imaju neke svoje nadležnosti i neku svoju izvršnu funkciju. Koje bi nadležnosti trebaloa da ima zajednica srpskih opština zaista je tema za razgovor i tu ja mislim da možemo da damo doprinos, zato što treba videti šta je realno, šta jedno takvo telo, kao što je zajednica srpskih opština, može da radi, i što ne bi narušilo neku arhitekturu kosovskih institucija.

Očigledno je da je to najosetljiviji deo dijaloga i očigledno je da je tu zapelo. Ovlašćenja zajednice srpskih opština su sporna i da je tu nekako zapelo kad je dijalog u pitanju. Ali ja sam optimista, ja verujem da su dva premijera pokazali i političku i hrabrost i odlučnost i snagu da će moći do kraja dijaloga da postignu neki dijalog“,
kazao je Miletić.

Teško do kompromisa

Naim Rashiti iz međunarodne krizne grupe navodi da je trenutno teško da se pronađe kompromis oko nadležnosti asocijacija.
Naim Rashiti
Naim Rashiti

On ističe da na osnovu Ahtisarija opštine sa srpskom većinom mogu biti u partnerstvu. To partnerstvo može formirati jedno telo koje bi donosilo odluke u mnogim oblastima, a koje se tiču funkcionisanja opština, telo izabrano od opštinskih zvaničnika.

Ali, Ahtisarijev plan zahteva da se sve odluke tog tela sprovode preko opštine, jer tom telu se ne daju izvršne nadležnosti.

„Beograd traži da Skupština bude izabrana na direktan način, a naročito insistira da savet ima izvršne vlasti u nekoliko oblasti, uključujući policiju i sudstvo. Teško je doći do kompromisa, ali ono preko Priština neće proći je izbor skupštine opština putem direktnih izbora, kao ni njihova ovlašćenja u oblasti policije i pravosuđa“, navodi Rašiti.

Rashiti dodaje da ono što otežava dijalog je žurba o donošenju odluka.

A s druge strane, nemački ambasador na Kosovu, Peter Blomeyer poručuje premijerima Kosova i Srbije da se unapred zna da se vreme ne može kupiti, i postoji ograničen vremenski period.

„Oni moraju završiti ovaj deo dijaloga do aprila, i do tada moraju doći do rešenja. Obe strane to znaju“, kazao je on.
XS
SM
MD
LG