Dostupni linkovi

Spor oko Oskara ide na sud


Scena iz filma "Kad svane dan"
Scena iz filma "Kad svane dan"
Prošlonedeljna rasprava između reditelja Srđana Dragojevića i Gorana Paskaljevića, u vezi sa srbijanskim kandidatom za Oskara, po svemu sudeći, dobiće sudski epilog. Paskaljevićev film „Kad svane dan“ biće kandidat Srbije za nagradu Oskar, saopštila je u ponedeljak Akademija za filmsku umetnost i nauku (AFUN).

Paskaljevićevo ostvarenje dobilo je osam glasova, dok su filmovi „Parada“ Srđana Dragojevića i „Ustanička ulica“ Miroslava Terzića osvojili tri odnosno dva glasa.

Neposredno nakon što je objavljena odluka komisije, Goran Paskaljević najavio je da će tužiti Dragojevića koji ga je prethodno optužio da protežira svoj film i da je, pre nego što je podneo ostavku na mesto predsednika AFUN, u komisiju postavio „svoje ljude“.

Goran Paskaljević
Goran Paskaljević
U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, Paskaljević kaže ima mnogo razloga da tuži Dragojevića.

„Ne mogu da prihvatim agresiju kao način komuniciranja između umetnika i ljudi. On je mene toliko izvređao, povredio i omalovažio da je jedini način komunikacije sa njim sud. On verovatno od mene očekuje da regujem, da bi on mogao da dobije još više prostora u novinama. To se tako ne radi i ja to odbijam. Moja najbolja odbrana je moja biografija i ovaj film koji je pobedio. Nadam se da ću, ako ima pravde u ovoj zemlji, dobiti na sudu i to će biti sredstva za Memorijalni centar ’Staro sajmište’“, komentariše Paskaljević.

(VIDEO: Trejler za film "Kad svane dan")


On najavljuje tužbu i protiv filmskog kritičara Milana Vlajčića koji je prošle nedelje javno izneo kritike na račun rada AFUN.

Tužbama nije kraj, jer je Predsedništvo AFUN zapretilo da će pokrenuti sudski spor protiv Dragojevića ukoliko se javno ne izvini zbog iznesenih uvreda na račun ove institucije. Reditelj „Parade“, međutim, u pisanoj izjavi medijima kaže da veruje da to traže Paskaljević i generalni sekretar AFUN Mirko Beoković te dodaje da je ishod glasanja bio „izvestan već u trenutku kada je proglašena komisija koja će o filmovima odlučivati“.

„Što se tiče najavljene posebne tužbe od strane Paskaljevića, smatram da to nije uobičajena praksa kod umetnika, osim ako nije u pitanju neki spor oko međe. A ovde takvog spora, jamačno, nema. No, ako se na to ipak odluči, biće mu to lepa prilika da obogati svoj CV”, piše Dragojević.

On se u pismu izvinjava članovima Akademije „što su, bez svoje volje, uvučeni u ovo brutalno i vulgarno ispoljavanje nepotizma dvojice ljudi“.

Film „Kad svane dan“, koji govori o Starom sajmištu, jednom od najstrašnijih logora iz Drugog svetskog rata, gde je tokom 1941/42. pogubljeno više od 6.000 Jevreja i Roma, imaće svetsku premijeru 9. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, dok će beogradska publika imati priliku da ga pogleda tačno tri meseca kasnije – 9. decembra. Paskaljevićev film do sada je prikazan samo u Kragujevcuu, a deo javnosti je, podsetimo, zamerio Paskaljeviću upravo to što njegov film nije bio dostupan stručnoj javnosti.

Reditelj i upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković kaže za RSE da ovde nema ničeg spornog, ali dodaje da u čitavoj priči postoje dva presedana.
Srđan Dragojević
Srđan Dragojević

„Prvi je kotizacija za prijavu od nekih 300 evra. Ja sam član Akademije i nikad nisam dobio informaciju da će se to raditi. Drugi presedan je činjenica da su još neki filmovi imali sve prerogative da se prijave, ali to nisu uradili, što govori da su njihovi producenti i autori procenili da nemaju šansu u toj trci. To jednostavno nije lep sindrom“, komantariše Tucaković.

I prethodnih je godina bilo rasprava u vezi sa pojedinim odlukama AFUN. Prilikom izbora srbijanskog kandidata za Oskara 2010. godine, film Darka Lungulova “Tamo i ovde” je dikvalifikovan jer je imao više od 50 odsto dijaloga na engleskom jeziku, što nije u skladu sa propozicijama Američke filmske akademije. Tada je, podsetimo, u Sjedinjene Države otišlo ostvarenje Srđana Dragojevića “Sveti Georgije ubija aždahu” koje, međutim, nije ušlo u uži izbor Američke filmske akademije. Poslednji put je to uspelo 2004. godine Stefanu Arsenijeviću sa njegovim kratkometražnim filmom “(A)Torzija”.

Tucaković smatra da bi situacije poput one iz 2010. mogle da se izbegnu, ukoliko bi se producenti pridržavali pravila. Problema je, kaže naš sagovornik, mnogo i u AFUN-u.

„Akademija za filmsku umetnost i nauku mora da obavi ozbiljan razgovor, ako misli da nastavi sa ovim načinom za izbor našeg kandidata za Oskara. Moraju da se uvedu jasnija pravila igre i da čitava stvar bude transparentnija. Protok informacija i prema javnosti i prema autorima mora biti bolji“, zaključuje Tucaković.
XS
SM
MD
LG