Dostupni linkovi

Da li će i kada biti optužnice za Telekom?


Sa sjednice Odbora za antikorupciju, Podgorica, 29. juli 2015
Sa sjednice Odbora za antikorupciju, Podgorica, 29. juli 2015

Naizgled uopštena priča na sjednici Odbora za antikorupciju o ispunjavanju normativnih mjera iz poglavlja 23. i 24. Crne Gore sa EU pretvorila se u na momente vrlo žustru raspravu poslanika opozicije i prvog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića o rezultatima u procesuiranju najvećih slučajeva moguće korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Priča o tome kako je Crna Gora od početka ove godine usvojila Zakon o specijalnom tužiocu, izabrala prvog specijalnog tužioca kao i da su u međuvremenu formirana posebna odjeljenja koja će raditi na slučajevima korupcije i organizovanog kriminala nije ni najmanje zadovoljila članove Odbora za antikorupciju, u prvom redu one iz opozicije.

Oni su tražili informacije kada će biti podignute prve optužnice u slučajevima kao što su afera "Snimak", slučaj "Marović", "Limenka", izgradnja nove zgrade MUP-a, prodaja kampa na Zlatici, konsultanski ugovori u privatizaciji Elektroprivrede Crne Gore i u onom najvećem koji zaokuplja najviše pažnje domaće javnosti - slučaju Telekom u koji su navodno umiješane i pojedine osobe iz Crne Gore među kojima i sestra premijera Mila Đukanovića, a koji je nakon pet godina još u predistražnoj fazi.

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović optužio je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je odbio da mu kao poslaniku omogući uvid u dokazni materijal o tom slučaju koji je prije nekoliko mjeseci stigao iz SAD.

„Dakle ovdje se radi o jednom pokušaju, moram reći, ustavnog puča u smislu da se želi istumačiti na način da se suspenduje pravo parlamenta na parlamentarni nadzor nad radom tužilaštva. Želi se od Telekoma napraviti jedan zamrznuti slučaj u kojem su sva dokumenta u stvari zamrznuta dokumenta“, naveo je Pavlović.

Milivoj Katnić, foto: Savo Prelević
Milivoj Katnić, foto: Savo Prelević

Katnić je saopštio da je zakon na njegovoj strani jer on nema obavezu da poslaniku dostavlja spise iz tog predmeta.

„Zbog zaštite podataka i zaštite sam,og krivičnog postupka. Zato zakonik to ne predviđa. Nije vama to Milivoje Katnić uskratio i ne pada mi na pamet da to činim. Zakonik o krivičnom postupku nije predvidio tu činjenicu zbog zaštite krivičnog postupka jer se ne zna ni ko će biti okrivljeni, svedok, vještak, ni koja će dokumentacija biti pribavljena niti na kraju da li će biti okrivljenih“, odgovorio je Katnić.

Govoreći o okolnostima slučaja Telekom, glavni specijalni tužilac je rekao da je u tom predmetu ključni dokazni materijal u rukama Mađar Telekoma, ali da su oni odbili da ga dostave crnogorskom tužilaštvu.

To je izazvalo rekaciju člana odbora iz DF-a Koče Pavlovića:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link

Reagovao je i vrhovni državni tužilac koji se osvrnuo na kritiku Koče Pavlovića o sporosti tužilaštva u postupanju u predmetu Telekom, o, kako je rekao, "gniježđenju" Stankovića od trenutka kada je stigao poziv američkih organa da crnogorski tužioci otputuju u SAD i pogledaju dokazni materijal:

„Odmah smo održali sastanak sa predstavnicima Američke ambasade i onda se došlo do zaključka da oni mogu da nam taj materijal i pošalju. Materijal stiže aprila ove godine i ja ga odmah dostavljam specijalnom odjeljenju koje angažuje prevodioce i počinje prevod tog materijala. Znači, od kada sam ja uključne nikakvog gniježđenja nije bilo nego se odmah krenulo u akciju.“

U priču o aferi Telekom uključio se i predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović:

„Gospodine Katniću, proučio sam svu dokumetaciju i imao sam prilike da gledam i ja mislim da je bilo volje i želje da se pokrene postupak, da se procesuiraju određeni ljudi i bez američke dokumentacije to je bilo moguće. Ja sam to gledao svojim očima“, rekao je Bulatović.

Afera “Telekom” godinama potresa Crnu Goru, a istraga u Podgorici pokrenuta je krajem 2011, nakon što je objavljeno da je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) došla do podataka o korupciji tokom privatizacije crnogorskog i makedonskog Telekoma.

Prema tim informacijama, navodno su dva crnogorska zvaničnika, kao i sestra najvišeg vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom, 2005. podmićeni sa više od sedam miliona eura kako bi Mađar Telekom dobio Crnogorski Telekom.

Američki organi su crnogorskim kolegama prije nekoliko mjeseci dostavili dokumentaciju iz tog predmeta koju u crnogorskom tužilaštvu još prevode.

XS
SM
MD
LG