Dostupni linkovi

Specijalni rat protiv specijalnog tužioca


Jučerašnja izjava Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, da se protiv njega i Specijalnog tužilačkog tima vodi „specijalni rat“ i to od onih koji bi trebalo da budu predmet istraga, odjeknula je u crnogorskoj javnosti kao vapaj čovjeka koji je ušao u arenu da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije ali u tome nailazi na krupne prepreke. Hoće li Milivoje Katnić biti crnogorski Eliot Nes ili će mafija i kriminalne strukture biti jače od države, kojoj vladavina prava treba da bude suštinska odrednica?

Nikad konkretnije i glasnije, od kada je izabran na poziciju Glavnog specijalnog tužioca, Milivoje Katnić nije progovorio o tome u kakvoj se situaciji trenutno nalazi i čemu je sve izložen.

“Danonoćno se vodi specijalni rat protiv specijalnog tužioca i Specijalnog tužilaštva, od onih koji treba da budu predmet krivičnog gonjenja. I ja očekujem pomoć od onih koji su za to zaduženi, koji vrše kontraobavještajnu zaštitu i profesionalni za to primaju pare od ovog društva, da bih ja mogao da radim ovaj posao, da od svih struktura društva to dobijem.“

Nezadovoljstvo Katnića prije svega je izazvano činjenicom da, ni nakon pola godine, nije došlo do formiranja Specijalnog policijskog istražnog tima, koji bi mu bio podređen i na čijem čelu Katnić želi ličnost koja očigledno nije po volji direktora Uprave policije, koja je na Katnićeve optužbe reagovala pozivom da sam Katnić saopšti koja lica protiv njega vode specijalni rat. Za Velizara Kaluđerovića, člana Odbora za bezbjednost iz redova opozicionih demokrata, u svakom odgovornom i demokratskom društvu, jučerašnje poruke specijalnog tužioca bile bi shvaćene kao dramatične.

Velizar Kaludjerović
Velizar Kaludjerović

“Moj prvi osjećaj je bio, moram priznati, da je konačno Katnić počeo da izgovara prave riječi. Mislim da ovo veoma jasno potvrđuje da u samom vrhu vlasti nema političke volje za kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje institucije u čijoj je nadležnosti gonjenje učinilaca krivičnih djela. Očigledna je njihova opstrukcija napora za kadrovsko i materijalno-tehničko opremanje Državnog tužilaštva, posebno Specijalnog državnog tužilaštva.“

Kaludjerovićev kolega u Odboru za bezbjednost iz vladajuće Demokratske partije socijalista Ljuiđ Ljubo Škrelja nije bio raspoložen za šire tumačenje jučerašnjeg Katnićevog nastupa,od koga očekuje dodatna obrazloženja.

“U svakom slučaju,smatram da je on odgovoran čovjek,da ono što je rekao da stoji iza tih riječi. I ako se to uzme u obzir za mene je to zabrinjavajuće ponašanje bilo koga ko smatra da raznoraznim pritiscima može da zaustavi ono što svi očekujemo u ovoj državi. A to je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i ono što i Evropa i svi relevantni međunarodni faktori zahtijevaju od nas.“

Upravo je na te zahtjeve medjunarodne zajednice, Specijalni tužilac Katnić za kratko vrijeme postigao rezultate koji su vidljivi Briselu i koji ga kuraži da nastavi intezivan rad. Podsjetimo, u prethodnih nekoliko mjeseci Katnić je uspio da procesuira niz afera, čiji su akteri brojna lica koja se sumnjiče da su učestvovala u kriminalnom udruživanju i bavila se raznim mahinacijama kojima su za desetine miliona eura oštetila loklani ili državni budžet. Iza rešetaka u Spužu tako su se našli opštinski rukovodioci i službenici iz Budve ali i iz Bara i Nikšića, dok je kao Katnićev najveći uspjeh dio javnosti doživio hapšenje Svetozara Marovića, visokog funkcionera vladajuće DPS, koji se sumnjiči da je bio vođa organizovane kriminalne grupe u Budvi.

Veselin Radulović, pravni zastupnik nevladine organizacije MANS koja je dugo godina istraživala koruptivne slučajeve na koje ranija tužilaštva nijesu reagovala, kaže da Katnićeve navode treba ozbiljno uzeti u obzir.

“Od ranije se spekulisalo,i vrlo vjerovatno je da u tome ima istine,da su određeni klanovi i prevlasti u određenim kriminalnim klanovima, a samim tim i u političkim klanovima koji postoje u okviru vladajuće partije, zainteresovane da preuzmu potpunu kontrolu nad Specijalnim tužilaštvom i nad ovim Specijalnim timom. Veoma je moguće da se oko toga vodi sva ova priča i da se oko toga vodi specijalni rat o kome govori specijalni tužilac. Dakle, da određeni krugovi i određeni klanovi pokušavaju da ostvare prevlast u Specijalnom tužilaštvu i da se dalje obezbijede, odnosno sačuvaju od krivično-pravnog progona, na način kako su to činili, rekao bih, svih ovih prethodnih godina.“

Velizar Kaludjerović ne libi se da tu direktno prstom ukaže na samo jednu osobu, za koju smatra da je odgovorna za postojeće stanje, a to je prmijer Milo Đukanović,od koga je Milivoje Katnić i tražio pomoć.

“Toliko je moći u premijeru Đukanoviću , i političke i funkcionalne, da ova pitanje i ove obaveze može za tren da riješi, kad bi imao političke volje.“

Nakon svega, jesmo li došli u prelomnu fazu, kada bi trebalo da počne suštinska borba protiv korupcije i kriminala u Crnoj Gori a koju personifikuje tužilac Katnić i da li će se preko njegovih leđa lomiti budućnost zemlje u kojoj treba da zavlada vladavina prava? Sam Katnić nema dilemu, dobio podršku od državnih struktura ili ne.

“I ako ne dobijem, opet ću pobijediti ove protiv kojih je pravda krenula!“

XS
SM
MD
LG