Dostupni linkovi

Katnić vs Stojanović: Opstrukcija ili poštovanje zakona


Milivoje Katnić
Milivoje Katnić

Specijalni tužilac Milivoje Katnić je, osim o specijalnom ratu koji se kako tvrdi vodi protiv njega i njegovog tima veomo oštro govorio i o neizboru njegovog prvog pomoćnika u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - šefa specijalnog policijskog tima.

Pat pozicija oko njegovog izbora traje već pola godine bez izgleda da se specijalni tužilac i direktor Uprave policije konačno dogovore koga da postave na to mjesto.

Katnić traži od premijera Mila Đukanovića da prelomi u toj priči:

„Ovo traje već šest mjeseci i ovo traje smišljeno. Ja to javno iznosim i ja to više neću da trpim. Javno kažem da to treba da riješe Vlada i premijer“, poručio je Katnić.

Katnićeva rezignacija, ljutnja, protest ili poziv premijeru i institucijama da konačno riješe spor oko izbora šefa specijalnog policijskog tima, crnogorsku javnost su nanovo podsjetili da je specijalni tužilac i dalje bez ključnog pomoćnika bez kojeg je gotovo nezamisliva borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Nikada otvorenije i žustrije kao u srijedu Katnić nije protestovao što, kako tvrdi, direktor policije Slavko Stojanović odbija da prihvati njegov prijedlog da na to mjesto dođe Dragan Radonjić.

Iz Uprave policije su, međutim, reagovali saopštenjem u kojem ističu da Stojanović poštuje zakonsku proceduru prema kojoj upravo on postavlja rukovodioca specijalnog policijskog odjeljenja, uz saglasnost glavnog specijalnog tužioca.

Insistirati na dogovoru

Ta pat pozicija predugo traje bez realnih izgleda da uskoro dođe do dogovora specijalnog tužioca i direktora policije.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse upozorava da je izbor prvog čovjeka specijalnog policijskog tima samo dio problema:

„Čini mi se da je problem mnogo veći i pitanje je kako će se i na koji način riješiti. Prosto, sve ovo što se do sada dešavalo i posebno nakon sjednice i konsutativnog saslušanja tužilaca u parlamentu, navodi na to da je posrijedi direktna opstrukcija rada specijalnog tužioca i ja ne vidim drugi motiv i drugi razlog“, komentariše Vujičić.

Vujičić poziva da nadleži javno ukažu na one koji koče izbor specijalnog policijskog tima i koji su razlozi za to. Evo kako komentariše Katnićev poziv premijeru i Vladi da se uključe u rješavanje spora :

„Ovo je pitanje koje je trebalo zakon da riješi, ali kada zakon to ne može onda mi pozivamo premijera da se uključi i presiječe.“

Dina Bajramaspahić iz Instituta Alternativa smatra da nema opstrukcije rada specijalnog tužioca već da su i on i direktor policije odgovorni za to što Crna Gora još nije dobila šefa specijalnog policijskog tima:

„Smatram da su obje strane trebale da pokažu više odgovornosti, uvažavajući značaj tog policijskog tima i da primjene zakon ovakav kakav jeste. Iako je u njemu formulacija nedovoljno precizna ona ima svoje prednosti u odnosu na bilo koju drugu, jer je njen cilj bio da se prevaziđu nesuglasice u komunikaciji ova dva organa koji treba da rade zajedno. Mislim da je bolje rješenje da se insistira na dogovoru i da se nastavi dijalog oko naimenovanja, a ne da se insistira na unilateralnim rješenjima“, konstatuje Dina Bajramaspahić.

Pojedine političke partije, poput Srpske narodnoe partije (SNP), traže izmjene Zakona o specijalnom tužiocu prema kojima bi njemu bilo dato da postavlja šefa posebnog policijskog tima.

Poslanica te partije Snežana Jonica je javno zatražila da zbog aktuelnog spora Katnića i Stojanovića ovaj drugi snosi odgovornost:

„To je opštepoznato da ćemo mi naravno tražiti smjenu direktora policije, ne samo zbog ovog pitanja već i zbog niza prethodnih pitanja“, rekla je.

Podsjetimo, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić u četvrtak je u parlamentu saopštio da je do sada predlagao četiri ili pet kandidata za šefa specijalnog policijskog tima, ali da je to direktor policije Slavko Stojanović odbio.

On je objasnio da je na kraju za to mjesto predložio šefa odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala Uprave policije Dragana Radonjića, ali da je Stojanović i to odbio.

Nakon toga je direktor policije za šefa specijalnog policijskog tima predložio policijske službenike koje je ranije Katnić nudio, a Stojanoviću su bili neprihvatljivi.

XS
SM
MD
LG