Dostupni linkovi

Patrijarh SPC Porfirije na misi u Zagrebu: Sveća za sve postradale u Vukovaru


Patrijarh Porfirije

Na liturgiji održanoj u nedjelju 14. studenog u pravoslavnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije pozvao je vjernike da zapale svijeće za sve stradale i nestale u Vukovaru.

“Ovih dana vrši se pomen i sećanje na one koji su postradali u Vukovaru. Upravo u jevanđeoskom kontekstu, u pozivu Božjem da služimo Hristovoj volji, a to znači modelu savršenog čoveka, čoveka slobode, vere, ljubavi i nade, gde nas Gospod poziva da služimo svetu i da njegov sistem vrednosti bude i naš, sećamo se svih postradalih nevinih žrtava u Vukovaru“, kazao je patrijarh SPC.

„Znamo da je čovekov život svetinja i da oduzeti nekome život jeste udar na svetinju i uzimanje svetinje. Vukovar je bio grad simbol saživota različitosti i zajednice u kojoj sapostoje oni koji su različiti po raznim parametrima. Danas se gotovo prepolovio. Molim vas da, kao i svake godine, upalimo jednu molitvenu sveću za sve koji su tamo postradali. Kao i da uputimo molitvu za sve koji su nestali i kojima se ne zna grob,” prenosi Porfirijeve riječi tjednik srpske manjine u Hrvatskoj “Novosti”.

Također, pozvao je vjernike da vole druge i različite i na taj način afirmiraju sebe.

„Molim vas da uputimo molitvu za sve postradale u Vukovaru, za sve nevine žrtve i da molimo Boga da u svetu među ljudima vladaju mir, razumevanje i poštovanje, jer Zemlja je toliko lepa i bogata da ima mesta za sve i svako koristeći svoje potencijale može tu Zemlju da ukrašava i obogaćuje sobom. Naša vera nas obavezuje da svugde ispunjavamo jevanđelje Božje kao zakon svoga života,” kazao je prema istom izvoru Porfirije.

U Hrvatskoj se obilježava 18. studenoga kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, spomen 18. studenoga 1991. godine, kada je slomljena hrvatska obrana Vukovara, i grad su nakon višemjesečne opsade zauzele JNA, paravojska samoproglašene “Republike Srpska Krajina” i dobrovoljačke grupe iz Srbije.

Hrvatsko stanovništvo, njih oko 22.000, je protjerano, a 260 ljudi – ranjenika, civila i zarobljenika odvedeno je iz vukovarske bolnice i likvidirano na dobru Ovčara nedaleko grada. Još se oko 500 Hrvata otada vodi kao nestale.

Vukovar je kroz UN-ov mandat, zajedno sa drugim dijelovima Hrvatskog podunavlja, koji su od 1991. godine bili pod kontrolom pobunjenih hrvatskih Srba, mirno reintegriran u hrvatski ustavno-pravni sustav 15. siječnja 1998. godine temeljem Erdutskog sporazuma potpisanog nešto više od dvije godine ranije.

Također, predstavnici srpske manjine upozoravaju na to da je prije početka napada JNA na Vukovar 1991. godine u gradu ubijeno više građana srpske nacionalnosti, a da njihova sudbina do današnjeg dana nije razjašnjena.

XS
SM
MD
LG