Dostupni linkovi

SPC optužuje "grešnike" za sušu i požare


Suša u Srbiji, avgust 2012.
Suša u Srbiji, avgust 2012.
Javnost u Srbiji bila je zatečena jednim neuobičajenim gestom Srpske pravoslavne crkve (SPC). Naime, episkop valjevski Milutin pozvao je javno pre neki dan vernike na moleban za kišu usred požara koji besne u velikom delu Srbije i održao ga u valjevskoj Crkvi uz prisustvo televizijskih kamera u nedelju, na dan kada su meteorolozi najavili prvu kišu posle dugotrajne suše.

Crkva tvrdi za RSE da je takav moleban u skladu sa crkvenom tradicijom, dok deo, uglavnom ateističke javnosti, smatra to čistom zloupotrebom ljudske nesreće.

U saopštenju valjevske eparhije kojoj smo se obratili za dodatne informacije o molebanu, kaže se da je moleban održan na molbu vernika, igumanije manastira Ćelije, sveštenika i monaha. Ove molitve će se produžiti i dalje a “prašina koja se digla je nezanje pojedinaca o tajni Crkve i njenih molitava. Kako se ponašamo prema svetinji molitve, tako nam, na žalost i biva” saopštila je valjevska eparhija.
Episkop valjevski Milutin
Episkop valjevski Milutin

“Dogodilo se nešto što je najnormalnije. Kada se nadvije velika opasnost nad narodom ili nekim područjem, Crkva se moli“, kaže za RSE protođakon Ljuba Ranković i dodaje:

„U Bibliji je zapisano da je prorok Ilija zaustavio kišu tri godine i da je na njegovu molitvu posle toga kiša pala. Dakle, jedna crkvena tradicija se pretvorila u nešto navodno neprikladno i neprirodno, a radi se o nečemu što je u potpunoj saglasnosti sa crkvenom tradicijom."

RSE: A da li je slučajno da je mobelan bio baš na dan na koji će se, to se znalo, promeniti vreme?

Protođakon Ranković: Ko je znao?

RSE: Pa meteorolozi...

Protođakon: Kao što vidite, ovde je kiša noćas pokupila prašinu i danas već peče sunce. To je jedno zlonamerno, tendenciozno tumačenje. Jer, toliko puta meteorolozi omaše, više maše nego što pogode, najavljivali su kišu, noćas je bilo kiše simbolično, danas je nema. I šta ćemo sad? Hajde, neka nauka kaže zašto su najavili kišu, a nje nema?

Dežurni meteorolog Aleksandar Nišavić nas je obavestio:

„Pre deset dana ja sam najavio na RTS-u ovu kišu. U kontinuitetu se već najavljuje da će se krajem meseca avgusta desiti naoblačenje, očekivane su male količine padavina i zaista je mala količina kiše pala."

Na upit RSE kakve su dalje prognoze i hoće li biti kiše, Nišavić najavljuje:

" Biće, biće. Krajem naredne nedelje biće više padavina nego sada.“

Udruženje "Ateisti Srbije" saopštili su odmah sutradan po molebanu da je episkopov poziv prevara čiji je krajnji cilj - proširenje pastve.

„Zašto je to prevara? Zato što je Hidrometeorološki zavod, dakle egzaktna nauka, na osnovu svojih pokazatelja, predvidela da će se upravo u noći između nedelje i ponedeljka dogoditi promena vremena, da će pasti kiša. Popovi su to verovatno pratili i zloupotrebili“, kaže za RSE Andrija Šrek, predsednik Udruženja ateista.

Pomoć umesto dodola

Podsetimo, vladika Milutin je u svom molebanu optužio grešnike za sušu i naložio da „svako treba da obrati pažnju na sebe, da se pokaje za grehe i moli se Bogu da pošalje sa neba kišu žednoj zemlji“.

Mediji su objavili deo njegovog molebana:

„Tužno je bilo sinoć gledati kako gori Srbija. To je užas! Glad će dolaziti. Pa šta sada, Gospode, pogledaj na nas, kada gori zemlja Svetog Save! Zbunila se priroda, ona ne zna više šta radi. Ona je postala opasni osvetnik čoveku.“

Pitali smo protođakona Rankovića koji gresi su, po mišljenju Crkve, uzrok suše i požara.
Požar u blizini Čačka, avgust 2012.
Požar u blizini Čačka, avgust 2012.

"Ogroman greh je počinjen u našem narodu prema svetinji porodici. Prema svetinji životu. Da ne pominjem katastrofalne brojeve koji zapanjuju, kada je u pitanju abortus", naveo je on.

Na naše pitanje da li time kaže da su abortusi krivi za sušu, protođakon Ranković odgovara:

"Ne abortusi, već ubijanja dece u utrobama majki. Dalje, rasula se porodica, u našoj eparhiji preko polovina brakova koji se sklope, u istoj godini se rastavi. Narkomanija hara Srbijom, ubistva“, nastavlja da ređa grehove protođakon Ranković.

Profesorka filosofije na Novosadskom univerzitetu Jasna Šakota kaže da bi se od Crkve očekivalo da otvori svoje kapije unesrećenima, ponudi pomoć u ovako teškoj situaciji, umesto da koristi nesreću za svoju promociju.

„Ja sam trenutno na Tari, gledala sam juče vatru kako suklja sve do neba, svi su se seljani sa vikendašima skupili i delimo zajedno tu sudbinu. Time što ćete se moliti i igrati dodole, zaista nećete prizvati kišu, nego u takvim trenucima treba biti spreman da pomogneš svome komšiji, primiti u svoju kuću one koji su evakuisani... to bi se moglo smatrati gestom solidarnosti Crkve, a sve ovo drugo smatram zloupotrebom ljudske nesreće“, ističe Šakota.

Videćemo da li će narednih dana biti ostavljeno meteorolozima da, kao i do sada, najavljuju kišu i sunce, stručno objašnjavaju letnje prilike i neprilike, ostavljajući na miru narod grešni i bezgrešni.
XS
SM
MD
LG