Dostupni linkovi

Homen: Prethodna vlada svesno zataškavala slučaj Pahomija


Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je u ponedeljak da je prethodna vlada "svesno zataškavala" slučaj protiv Tomislava Gačića, odnosno vladike vranjskog Pahomija.

"Da li je to bilo po nečijem nalogu ili ne to u ovom trenutku nije bitno. Svesno je, po nalogu, taj predmet u potpunosti zastareo i tu sad više ne može ništa da se uradi", rekao je Homen za televizuju B92.

On je kazao da je ministarstvi isplatilo štetu oštećenim dečacima koje je, po optužnici, Pahomije primoravao na bludne radnje, iako mu (vladiki) nije presuđeno.

Vladika Pahomije, bio je optužen da je u prostorijama Vranjske eparhije, gde je vrhovni sveštenik, primoravao četvoricu dečaka, polaznika škole za sveštenike pri eparhiji, na bludne radnje.

Proces protiv vladike Pahomija počeo je 2003. godine u Opštinskom sudu u Vranju, a u aprilu 2005. godine, odlukom Vrhovnog suda, preseljen je u Niš.

Postupak pred niškim Opštinskim sudom počeo je iznova, četvorica oštećenih dečaka ponovo su davali iskaze pred sudom, a do kraja suđenja, u martu 2006. godine, nastupila je apsolutna zastarelost za dva krivična dela, iz 1999. godine i 2000. godine.
XS
SM
MD
LG