Dostupni linkovi

Vaseljenska patrijaršija priznala Ohridsku arhiepiskopiju za kanonsku


Makedonska pravoslavna crkva

Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu hijerarhiju koju predvodi arhiepiskop Stefan kao kanonsku i validnu u svepravoslavnom svijetu i uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu s njom, navodi se u današnjem saopštenju Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije.

Odlukom današnjeg zasedanja Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije otklanja se višedecenijski raskol nametnut Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljen u liku MPC, dodaju saopštenju.

„Presvetoj Crkvi srpskoj ostavljeno je da reguliše administrativna pitanja koja postoje između nje i Crkve u Severnoj Makedoniji, svakako u okviru kanonskog akta i crkvenog predanja."

Navode i da priznaju "Ohridska" kao naziv ove Crkve (imajući u vidu, kao područje njene jurisdikcije, posed u granicama države Severne Makedonije), kao što je njen Prelat pismeno obećao Vaseljenskoj patrijaršiji.

Podsećaju da Vaseljenska patrijaršija ne koristi izraz "makedonski" ili neku drugu izvedenicu od reči Makedonija", navodi se u saopštenju.

Navode da je Vaseljenska patrijaršija i dalje zainteresovana za rast, napredak i prosperitet ove crkvene celine Ohrida, kao što je to činila vekovima za sve pravoslavne crkve.

Još nema reakcija iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

SPC je u višedecenijskom sporu sa Makedonskom pravoslavnom crkvom-Ohridskom arhiepiskopijom i osporava njenu autokefalnost.

Razgovori koji su povremeno vođeni poslednjih godina nisu imali pozitivan ishod, zbog čega se MPC-OA obratila Fanaru i vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju da reši svoj status.

Neposredno pre potpisivanja Sporazuma o imenu sa Grčkom u aprilu 2018. godine, Makedonska pravoslavna crkva poslala je pismo u kojem od Vaseljenske patrijaršije traži da prizna autokefalnost, istorijska i kanonska prava i privilegije, da prihvati žalbu i odobri autokefalnost.

Od tada je državni vrh Severne Makedonije uputio nekoliko pisama i peticija Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju za odobrenje žalbe.

Ova odluka ne znači tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodni naziv i status crkve, već da MPC i Vaseljenska patrijaršija više nisu u raskolu i raskolu sa celom pravoslavnom crkvom, te da makedonski sveštenici mogu služiti sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Usledit će dodatni pregovori kako bi se utvrdio konačni status.

XS
SM
MD
LG