Dostupni linkovi

SPC najavila potpisivanje Temeljnog ugovora nakon smirivanja tenzija u Crnoj Gori


Patrijarh Porfirije, oktobar 2021.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da će Temeljni ugovor biti potpisan "čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori".

U saopštenju SPC 28. januara se navodi i da se patrijarh sastao s političarima iz Crne Gore, koji su se, kako se navodi, interesovali za potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i Crne Gore.

Temeljnim ugovorom država sa verskom zajednicom precizira njen pravni i imovinski status, a potpisivanje ovog ugovora između Crne Gore i SPC je otvoreno u vreme bivše vlasti Demokratske partije socijalista.

Nova Vlada, iako bliska SPC, još nije okončala taj proces.

U saopštenju SPC se navodi da se patrijarh 28. januara i dan pre toga sastao, na njihov zahtev, sa političkim ličnostima iz Crne Gore: potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem, ministrom prosvete, kulture, nauke i sporta Vesnom Bratić, predsednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, vođama Demokratskog fronta Nebojšom Medojevićem, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, kao i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem i donedavnim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

U saopštenju se ne navode detalji tih sastanaka.

Nakon osvajanja većine na avgustovskim izborima 2020. godine, novu Vladu su početkom decembra te godine izabrale koalicije predvođene prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA, čime je nakon tri decenije vladajuća Demokratska partija socijalista prešla u opoziciju.

Međutim, godinu i po nakon pobede, pobednici izbora u otvorenom su međusobnom sukobu.

Višemesečna kriza vlasti, kako između parlamenta i vlade tako i unutar same Vlade, rezultirala je zahtevima za smenu Vlade i premijera koje traži URA vicepremijera Abazovića.

Istovremeno, premijer traži njegovu smenu i skraćenje mandata Skupštini, a opozicija smenu šefa parlamenta Alekse Bečića.

XS
SM
MD
LG