Dostupni linkovi

Spasioci evakuišu životinje sa Dunava u Srbiji


Vatrogasci-spasioci na Krčedinskoj adi, 9. januar 2023.
Vatrogasci-spasioci na Krčedinskoj adi, 9. januar 2023.

Državne službe i volonteri počeli su evakuaciju životinja sa Krčedinske ade, ostrva na reci Dunav u Srbiji, javili su novinari lokalnih medija i ekoloških udruženja.

Kako je navela policija, vatrogasci-spasioci čamcima su dopremili hranu za 130 konja i krava koji su zbog visokog vodostaja i snega danima zarobljeni na tom ostrvu na Dunavu, 60 kilometara severozapadno od Beograda na putu ka Novom Sadu.

MUP je saopštio da se nalaze na nepristupačnom terenu, na dve lokacije od kojih je jedna od obale reke udaljena kilometar, a druga tri kilometra.

Lokalni mediji izvestili su da u akciji spasavanja učestvuju meštani, udruženje građana 'Eko straža' i Javno preduzeće Vojvodinašume koje je dopremilo skelu za prevoz goveda, kao i da se odustalo od prethodno razmatrane mogućnosti evakuacije vojnim pontonom.

Uoči spasavanja nadležni su saopštili da je najveći deo ovih životinja u privatnom vlasništvu i da su na adi bile na ispaši pre nego što su ih ugrozili visok vodostaj Dunava i obilan sneg.

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva. Proteže preko puta sremskog sela Krčedin u opštini Inđija. Površine je devet kvadratnih kilometara i njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

XS
SM
MD
LG