Dostupni linkovi

Španski kralj u posjeti Mostaru


Španski kralj u posjeti Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00
VIDEO: Kralj Juan Carlos u Mostaru

Tina Jelin - Dizdar

Španski kralj Juan Carlos u četvrtak je u Mostaru dočekan uz najviše državne počasti.

Nakon intoniranja himni i salutiranja Oružanih snaga BiH, kralj je položio cvijeće na obnovljeni spomenik španskim vojnicima poginulim u UN misiji tokom rata u BiH.

Zatim je s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem presjekao svečanu vrpcu i tako službeno otvorio obnovljeni trg.

Nekada na samoj ratnoj liniji centralni gradski trg danas je simbol zajedništva i budućnosti svih građana Mostara, istakao je u prigodnom govoru predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Dese se male krize, ali one vode smirenju stanja u Mostaru i BIH. Definitivno se narod miri, definitivno stvari idu na bolje i definitivno idemo ka evroatlanskim integracijma", poručio je predsjedavajući Izetbegović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić iskoristio je priliku kako bi se Vladi Kraljevine Španije zahvalio za angažman u BiH i Mostaru u proteklih 20 godina:

"Centralni trg napokon je dobio izgled koji će sve manje podsjećati na ružnu prošlost i biti motiv za izgradnju bolje budućnosti svih naroda i građana Mostara", rekao je Bešlić.

Nakon otvaranja trga, čija je obnova koštala nešto više od 950.000 maraka, španski kralj je u pratnji gradonačelnika obišao i Stari most. Protokolom nije bilo predviđeno njegovo obraćanje javnosti.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsjedavajući Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, predstavnici gradske i kantonalne vlasti, te predstavnici diplomatskog kora, mjeđu kojima i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

FOTOGALERIJA: Španski kralj u posjeti Mostaru
XS
SM
MD
LG