Dostupni linkovi

Španski premijer izrazio podršku Bosni i Hercegovini za kandidaturu za EU


Premijer Španije Pedro Sančez

Španski premijer Pedro Sančez izrazio je, tokom posjete Sarajevu 30. jula podršku Bosni i Hercegovini postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, rekavši da Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu BiH, kao i ulasku BiH u EU.

On je izrazio nadu da će zemlja preduzeti neophodne korake da postane kandidat za članstvo do trenutka kada Španija preuzme rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom u drugoj polovini 2023. godine.

"Tokom posljednjeg (sastanka) Evropskog vijeća izrazio sam svojim kolegama šefovima vlada svoju punu podršku za to da Bosna i Hercegovina bude određena za zemlju kandidata", rekao je Sančez koji se u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete BiH, španski premijer je posjetio i Mostar. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić mu je u Gradskog vijećnici poklonio monografiju "Mostar u slici i riječi" i ključeve Grada Mostara.

Kordić i Sančez su, kako prenosi Fena, prethodno položili vijence ispred spomenika poginulim španjolskim vojnicima na najvećem trgu u Mostaru.

Najveći mostarski trg od 1995. godine nosi ime Španski trg u čast 21 španskom vojniku, koji su poginuli od 1992. do 1995. u redovima međunarodnih vojnih snaga u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini.

Kada je Trg rekonstruiran, španskim vojnicima podignut je spomenik.

Španski kralj Huan Karlos Prvi otvorio je u martu 2012. zajedno sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem obnovljeni Španski trg i otkrio spomenik za 21 poginulog španskog pripadnika mirovnih snaga UN u BiH.

Premijer Sančez je posjetio i Stari grad u Mostaru gdje je nazočio skoku sa Starog mosta.

Svoju turneju po zapadnom Balkanu Sančez je započeo u 29. jula. U Sarajevo je otputovao iz Srbije, a turneju po regionu Balkana nastaviće posjetom Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

XS
SM
MD
LG