Dostupni linkovi

Španski kralj otvorio obnovljeni španski trg u Mostaru


Španski kralj Huan Karlos Prvi otvorio je danas zajedno sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem obnovljeni Španski trg u centru Mostara i otkrio spomenik za 21 poginulog španskog pripadnika mirovnih snaga UN u BiH.

Nakon ceremonije otvaranja, španski kralj nije se obraćao novinarima, te je, u pratnji bh. zvaničnika, obišao staro gradsko jezgro i Stari most.

Izetbegović je rekao da je dolazak španskog kralja u Mostar veliko priznanje za BiH.

"Nakon 20 godina učestvovanja španskih vojnika i humanitaraca, pre svega u zaustavljanju sukoba u Mostaru i BiH, te obnovi, ovo je lep način da se taj angažman okruni“, rekao je on.

Gradonačelnik Bešlić se zahvalio kralju na poseti, rekavši kako će današnji svečanost i datum "ostati trajno upisani u istoriju Mostara".

"Španski trg je bio i biće mesto susreta i povezivanja građana Mostara koji je nekada u ratu bio podeljen grad. Trg i spomenik na njemu će zauvek povezivati Mostarce sa građanima Španije, te će nas podsećati na nesebičnu žrtvu koju su dali španski vojnici u mirovnoj misiji u Mostaru i BiH“ rekao je on.
XS
SM
MD
LG