Dostupni linkovi

Špancirfest: Festival dobrih emocija


Piše saradnica RSE Larisa Gluhić

Varaždin, grad u sjeverozapadnoj Hrvatskoj uz obale rijeke Drave, zanimljive arhitekture u kojem prevladava barokni stil, poprilično je miran i tih grad. Ima bogatu historiju i nekoć je bio glavno sjedište Banske Hrvatske. Naime, najznačajniji politički razvoj doživio je osnivanjem Kraljevskog namjesničkog vijeća čiji rad kraljica Marija Terezija smješta u Varaždin, te time ga stavlja u centar dešavanja. Veliki požar 1776. godine u kojem su izgorjele dvije trećine grada, predstavlja kraj političkog i upravnog razvoja grada kao banskog sjedišta.

Ipak svake godine ovaj grad u periodu od 22. do 31. augusta poveća svoj puls na maksimum i njegove ulice zažare raznim performansima, nastupima, pozitivnim vibracijama i njegove ulice ispune koraci pristigli iz svih dijelova Hrvatske, regiona i svijeta.

Špancirfest (poznat i kao festival dobrih emocija) organizira Turistička zajednica grada Varaždina i jedan je od najvećih, najvažnijih i najzabavnijih manifestacija u Hrvatskoj, ali i regiji.

Jedinstvena mješavina glazbe, teatra, uličnih zabavljača, tradicionalnih zanata te bogate gastronomske ponude pretvara ovaj grad u mnoštvo zabave, smijeha, užitka i naboja adrenalina.

U proteklih 15 godina ovaj festival je ugostio i primio preko hiljadu izvođača iz cijelog svijeta te ga je posjetilo više od dva miliona posjetitelja.

I ove godine je bilo veselo i pozitivno. U okviru svog muzičkog programa Špancirfest je bio domaćin popularnim izvođačima kao što su američka grupa Blondie, zatim Malehookers, Psihomodo pop, Laibach, Siddharta, Urban &4, 2Cellos, Stereo MCs, Kiril Džajkovski feat. TK Wonder & MC Wasph, Kawasaki 3p, Punčke, Brkovi, a festival su zatvorili Silente i Aki Rahimovski sa svojm bendom Parni valjak.

Pored muzičkog programa najmlađi su mogli učestvovati na raznim radionicama, uživati u Vindija kutku za dijecu i dječijim programima. U okviru KREATIVfesta posjetioci su se moglu uključiti u radionica Svijet u bojama, Foto_vidi_onica, plesne radionice, PSSST priča za laku noć, lutkarske predstave, Burza priča, i td...

Mladi i neafirmisani izvođači imali su priliku da pokažu svoj taleneat i zarade nešto novca u okviru ULICAfesta.

Festival su posjetilie i političarka Jadranka Kosor te Vesna Škare Ožbolt. U društvu Natalije Martinčević prošetale su gradskim ulicama, a potom su se našle na kafi s Radimirom Čačićem

Festival je završen, turisti i posjetioci su otišli, Varaždinci su se vratili svojim uobičajenim aktivnostima, a impuls grada sada kuca uobičajenim tempom –do slijedeće godine. Vidimo se!

XS
SM
MD
LG