Dostupni linkovi

Bivši ministri osnovali novu političku stranku u Crnoj Gori


Bivši ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović osnovali su politički pokret pod imenom "Evropa sad". Podgorica 27. jun 2022. Foto: Aleksandar Ljumović
Bivši ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović osnovali su politički pokret pod imenom "Evropa sad". Podgorica 27. jun 2022. Foto: Aleksandar Ljumović

Bivši ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja Crne Gore Milojko Spajić i Jakov Milatović osnovali su politički pokret "Evropa sad".

Ta partija će samostalno učestvovati na lokalnim izborima u glavnom gradu Podgorici i još 13 opština koji će biti održani u oktobru, saopšteno je na konferenciji za novinare 27. juna.

Spajić i Milatović sukao eksperti angažovani na ministarske pozicije u bivšoj vladi premijera Zdravka Krivokapića koja je funkcionisala manje od godinu i po, od početka decembra 2020., do februara 2022.godine, kada joj je izglasano nepovjerenje.

Izabrana je nakon trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovća, koja je izgubila izbore 30. avgusta 2020. godine. Novu vlast su tada zajedno formirali prosrpski i proruski Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Govoreći o mogućim postizbornim koalicionim partnerima, Milojko Spajić je kazao da ne mogu sarađivati sa Demokratskom partijom socijalista i Demokratskim frontom, već da žele saradnju sa "partijama koje su okrenute budućnosti".

Politički pokret Spajića i Milatovića nosi ime po kontroverznom ekonomskom programu "Evropa sad" koji je usvojila Krivokapićeva vlada u decembru 2021.godine.

Njime je ukinut doprinos za zdravstvo, uveden je neoporezivi dio zarade do 700 eura, a povećan je porez sa devet na 15 procenata na zarade preko 1.000 eura.

Minimalna plata sa 250 porasla na 450 eura, prosječna sa 530 na 670, a povećane su i ostale zarade jer raniji iznos za državno zdravstveno osiguranje sada ostaje zaposlenom.

Iz opozicije su taj ekonomski program kritikovali kao generatora novih potrošačkih rupa u državnoj kasi i deficita, koji mogu voditi "grčkom scenariju".

Spajić i Milatović su odbacili te kritike uz ocjenu da su podigli životni standard građana uprkos, kako su kazali, "katastrofalnom zatečenom stanju".

Podsjetimo, aktuelna manjinska Vlada premijera Dritana Abazovića koja je izabrana krajem aprila, nije mijenjala ekonomski program Evropa sad i on je i dalje u primjeni.

Kao ciljevi novog političkog pokreta za 2023.godinu su navedeni prosječna plata u Crnoj Gori od 1.000 eura, minimalna penzija od 450 eura i nezaposlenost na nuli.

Prosječna plata je trenutno oko 700 eura, minimalna penzija oko 200 eura, a nezaposlenost je 20,51 odsto.

Na novinarsko pitanje da li će u novoj partiji biti još nekoga od bivših ministara Krivokapićeve vlade, Spajić je kazao da će se znati nakon kongresa planiranog za kraj ljeta, te da bivši premijer Zdravko Krivokapić ne želi da se aktivno bavi politikom.

Uoči zvaničnog promovisanja nove partije, Spajiću i Milatoviću je čestitao potpredsjednik vladajućeg građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

"Nismo neprijatelji, iako politički drugačije razmišljamo - interes građana je na prvom mjestu. Srećno. Može Crna Gora", saopštio je Konatar.

XS
SM
MD
LG