Dostupni linkovi

SAD neće određivati sastav Vlade Crne Gore


Gabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici je poručeno da nije na SAD da određuju sastav Vlade Crne Gore.

"Na sastancima američkih zvaničnika sa crnogorskim vladinim i političkim liderima, nastavljamo da naglašavamo da nije na Sjedinjenim Državama da određuju sastav Vlade. SAD nemaju stav o prijedlozima u Parlamentu koji se odnose na sastav Vlade", saopštila je Ambasada SAD u Podgorici na Twitteru.

Saopštenje Ambasade SAD dolazi nakon što je Ministarstvo finansija Crne Gore saopštilo, nakon sastanka ministra finansija Milojka Spajića sa specijalnim američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), da "SAD podržavaju aktuelnu Vladu Crne Gore sve dok je posvećena evroatlantskom putu i beskompromisnoj borbi protiv kriminala i korupcije i ekonomskom boljitku građana".

"Dok izabrani lideri Crne Gore moraju da nađu put naprijed, SAD će sarađivati sa svakom demokratski formiranom vladom koja osigurava da Crna Gora napreduje na evroatlantskom putu, što uključuje ubrzanje pristupanja EU, jačanje članstva u NATO i podršku zajedničkim vrijednostima", navodi se u objavi Ambasade.

Prethodno je Gabrijel Eskobar naglasio da SAD poštuju demokratsku volju crnogorskih građana i da se neće miješati u unutrašnje političke procese u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva je saopšteno da su SAD pohvalile ekonomske rezultate Vlade Crne Gore u prošloj godini, uključujući najveći ekonomski rast u Evropi kao i reformski iskorak napravljen kroz programe "Evropa Sad."

Posjeta ministra Spajića Vašingtonu dolazi u trenutku političke krize u Crnoj Gori i uoči skupštinske rasprave 4. februara o Inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića, koju je inicirao Građanski pokret URA, čiji je lider potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Inicijativu su uputili poslanici dosadašnje vladajuće koalicije "Crno na bijelo", (URA i Savez građana Civis) uz potpise opozicionih partija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista.

URA i Savez građana Civis su dio parlamentarne većine koja je na izborima avgusta 2020. sa prosrpskim Demokratskim frontom i Demokratama osvojili 41 od 81 poslaničkog mjesta.

U međuvremenu, premijer Zdravko Krivokapić podnio je Inicijativu za razrješenje Dritana Abazovića, potpredsjednika Vlade i lidera URA.

O Inicijativi, saopšteno je iz Skupštine, poslanici će raspravljati na vanrednom zasjedanju 3. februara 2022. godine.

XS
SM
MD
LG