Dostupni linkovi

Premijer Krivokapić traži razrješenje vicepremijera Abazovića


Protest građana zbog inicijative za obaranje Vlade Zdravka Krivokapića, Podgorica 19. januar 2022. 
Protest građana zbog inicijative za obaranje Vlade Zdravka Krivokapića, Podgorica 19. januar 2022. 

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić podnio je Skupštini inicijativu za razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića. Ranije danas Abazovićeva koalicija „Crno na bijelo“ podnijela je Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Krivokapićevoj Vladi.

„Danas sam Skupštini Crne Gore podnio inicijativu za smjenu Dritana Abazovića, i predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za novog potpredsjednika Vlade Crne Gore“, napisao je premijer Krivokapić na twitteru.

Istovremeno, ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, nekoliko stotina građana je protestovalo zbog inicijative da se Vladi Zdravka Krivokapića izglasa nepovjerenje. Okupljeni su na sat vremena blokirali ulicu u neposrednoj blizini Vlade. Povremeno su skandirali uvredljive poruke na račun potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića čija je stranka Građanski pokret Ura, zajedno sa strankama opozicije, podnijela inicijativu za obaranje Krivokapićeve Vlade.

Protesti u Podagrici, 19. januar
Protesti u Podagrici, 19. januar

Skupština Crne Gore bi trebalo da se izjasni o nepovjerenju Krivokapićevoj Vladi u naredne dvije nedjelje. Nakon toga bi, prema onome što je Abazović saopštio, trebalo da bude formirana manjinska Vlada u kojoj ne bi bilo mjesta za najveće poslaničke klubove u Skupštini Crne Gore vladajući Demokratski front i opozicionu Demokratsku partiju socijalista.

Glasanje o smjeni Vlade ima prioritet u odnosu na sva druga pitanja o kojima se odlučuje u parlamentu, pa tako i u odnosu na inicijativu za smjenu potpredsjednika Abazovića.

Policija je blokirala sam prilaz zgradi Vlade, a ostale institucije u blizini, kao što su Ministarstvo vanjskih poslova, zgrada Predsjednika i Skupštine Crne Gore, omeđene su zaštitnom ogradom uz prisustvo policije.

Okupljeni su uzvikivali „Izdaja“ i „Smjenite Dritana“. Prisutni nisu imali stranačka obilježja, a osim par trobojki nije bilo druge ikonografije. Poziv na protest je upućen preko društvenih mreža, a nijedan pojedinac ili društvena grupa se nisu identifikovali kao organizatori.

Osim građana skupu su prisustvovali poslanici Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, Ujedinjene CG Vladimir Dobričanin i Prave CG Marko Milačić, koji se oštro protive rušenju Krivokapićeve Vlade.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je saopštio da zahtijeva da poslanici koje predvodi Građanski pokret Ura povuku potpis sa inicijative o nepovjerenju Vladi:

„Četvoro poslanika treba da poslušaju narod da bi se sačuvala izborna većina od 30. avgusta i povuku potpise sa inicijative. Manjinska Vlada znači da se Demokratska partija socijalista pita i da se zakoni ne mogu donositi bez DPS-a“, upitao je Koprivica.

Opoziciona Demokratska partija socijalista je prethodno saopštila da će podržati svaku inicijativu koja će oboriti aktuelnu Vladu Zdravka Krivokapića.

Jedan od protestanata Zdravko Nišavić je saoštio da zahtijeva da se „nova Vlada sastavi samo od postojeće parlamentarne većine“. Parlamentarnu većinu su do sada činili prosrpski Demokratski front, Demokratska Crna Gora Alekse Bečića i koalicija predvođena Građanskim pokretom Ura.

U samom centru Podgorice razbacane su fotografije potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i predsjednika Socijalističke narodne partije Vladimira Jokovića na kojima je pisalo – izdaja.

Iako je Joković takođe dio dosadašnje vladajuće većine, njegova Socijalistička narodna partija bi mogla da podrži projekat formiranja manjinske Vlade Dritana Abazovića, o čemu će kako su saopštili, donijeti odluku na najvišim organima stranke.

Protestni skup je protekao bez incidenata, a nakon sat vremena građani su se razišli i poručili da će okupljati svake večeri.

XS
SM
MD
LG