Dostupni linkovi

"Najuzbudljivija stvar svih vremena": SpaceX planira kolonizaciju Marsa?


Mars, ilustrativna fotografija

SpaceX, privatna kompanija u vlasništvu Elona Muska, uskoro će objaviti najnovije velike planove za budućnost, koji su okarakterisani kao "najuzbudljivija stvar svih vremena".

To je na svom Twitter profilu objavio Chris Bergin, izvršni urednik websitea NASASpaceFlight, koji tvrdi da je vidio detalje planova SpaceX-a.

Odmah su krenule špekulacije šta bi moglo biti "najuzbudljivije", a najviše se spominje kolonizacija Marsa.

Musk, osnivač PayPala i Tesla Motorsa, pokrenuo je SpaceX prije 13 godina i trenutno njegova firma razvija projekte raketa za višekratnu upotrebu i kapsule Dragon, koje bi trebale biti korištene za odnošenje zaliha na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kompanija također radi na modificiranoj verziji Dragona za ljudsku posadu, te zajedno sa NASA-om planira misiju za 2020. godinu u kojoj bi robotizirana sonda sletjela na Mars i poslala uzorke nazad na Zemlju.

Musk je također objavio planove da zagrije Mars pomoću nukleranih eksplozija, kako bi Crvena planeta bila pristupačnija za ljude.

SpaceX navodno radi i na projektu pod nazivom Mars Colonial Transport, koji bi koristeći rakete za višekratnu upotrebu i kapsule prevozio ljude do Marsa.

Navodno, kapsula bi bila toliko velika da bi u nju moglo stati i 100 ljudi. Rakete Raptor su prvi put testirane prošle godine.

U januaru je Musk izjavio da se nada da će do kraja godine objaviti detalje "nove arhitekture“ za transportni sistem za Mars, a Chris Bergin smatra da je upravo to "najuzbudljivija stvar svih vremena"

"Svi znamo za okvirni plan, ali smatram da ćemo svi biti zapanjeni kada se ti planovi konačno objave, čak i ako samo polovina njih postane stvarnost", izjavio je Bergin.

I sam Musk je prije tri sedmice probudio maštu pratilaca na Instagramu objavivši seriju umjetničkih dojmova Dragon kapsule na Marsu.

No, u utrci za slanje ljudi na Crvenu planetu nije samo SpaceX. Neprofitna organizacija MarsOne je najavila kolonizaciju Marsa za 2027. godinu, a predsjednik SAD-a Barack Obama je predvidio NASA-inu misiju s ljudskom posadom na Mars poslije 2030. godine.

XS
SM
MD
LG