Dostupni linkovi

Šoškić izabran za novog guvernera NBS


Dejan Šoškić
Dejan Šoškić
Izabor za novog guvernera Narodne banke Srbije Dejan Šoškić će verovatno pamtiti po podatku da je tog 28 jula dinar zabeležio najnižu vrednost u odnosu na evro odnosno 106 dinara.

Novi guverner izabran u Skupštini Srbije nije govorio u poslaničkim klupama, a njegov prethodnik Radovan Jelašić sa poslednjeg obraćanja novinarima iz zgrade centralne banke, tvrdi da trenutni odnos dinara i evra nije alarmantan:

„Kurs jeste pravo ogledalo Srbije. Ako se ono razbije nećemo raspolagati pravom slikom o realnosti. Zašto to tvrdim? Iz jednog prostog razloga. Da li bi danas pri kurs od 76 dinara za jedan evro kao što je bio septembra 2008 godine građanima, privredi, političarima bilo jasno kakvi su krajne nepovoljni politički izazovi i koji su ti koji prete Srbiji”- kaže Jelašić i dodaje:
Radovan Jelašić, odlazeći guverner, na pres konferenciji, 28. jul 2010. Foto: Radovan Borović

“Da li bi pri jednom takvom kursu bilo programa sa MMF-om, programa sa EU i da li bi dobili finansijsku podršku od tih institucija”, konstatuje odlazeći guverner NBS.

U poslednja tri meseca spekulisalo se da je politika razlog Jelašićevog odlaska iz centralne banke.

„I zaista možete postaviti i nakon mesec i nakon godinu dana i uvek će biti jedan i jedini odgovor.dakle nema ovde nijednog čoveka nijednog tajkuna, nijednog političara, nego prosto sam ja odlučio da je vreme da radim nešto drugo”,
kategoričan je Jelašić.

Guvernera čekaju veliki problemi

Da li će odlazak guvernera Jelašića i dolazak guvernera Šoškića značiti veću političku kontrolu nad narodnom bankom i da li se očekuju neke ozbiljnije promene?

Skupština Srbije prilikom glasanja za novog guvernera, 28. jul 2010
Ekonomistu Miroslav Prokopojevića smo pitali šta čeka novog guvernera- u danu kada je evro zabeležio rekordno nisku vrednost.

„Ja pretpostavljam da će sada pad dinara biti intenzivniji nego u prethodnom periodu. Čekaju ga veliki problemi, jer ovo je vreme mnogo nepovoljnije pre 2008, odnosno početka krize. Prema tome tu će biti više pritisaka. Mnogo je manje resursa da se brani kurs. Mnogo će više biti nervoze i to će biti neki opšti uslovi u kojima će on raditi“,
kaže Miroslav Prokopojević.

Novoizabrani guverner
još uvek nije progovorio o svom programu. Mnogi ga smatraju za nastavljača dela prethodnika Jelašića od koga i službeno u četvrtak preuzima funkciju. U narednom periodu centralna banka neće morati da primenjuju nepopularne mere, istako je u sredu Jelašić i na neki način ukazao svom nasledniku da monetarna politika ne može da zameni značajne rezove u fiskalnoj politici i strukturnim reformama.

Aleksandar Vlahović, poslanik i nekadašnji ministar za privatizaciju smatra da period ranije monetrane politike treba vrlo dobro proanalizirati.

„Da li je pre svega politika visokih rezervi i vrlo visokih referentnih kamatnih stopa ostvarila svoj cilj pri čemu pod ciljem ne podrazumevam samo zadržavanje inflacije ne nekom prihvatljivom nivou već pre svega uticaj na sveukupnu likvidnost u privredi”,
zaključujuje Vlahović.

Finansijski sektor Srbije je stabilan tvrdi odlazeći guverner. Reforme treba da se sprovode brže i odlučnije, reako je Jelašić a novi model privrednog rasta mora da se zasniva na investicijama i izvozu. To je verovatno ono što će svom nasledniku posavetovati odlazeći guverner Jelašić.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Boarov: Srbija treba da stvori sistem za još veća zaduživanja
Hoće li i Srbija igrati sirtaki
XS
SM
MD
LG