Dostupni linkovi

SOS telefon u Srbiji zvalo 100 novinara


"U početku 80 odsto poziva bilo je van Beograda. Više od pola bili su potpuno nepoznati slučajevi koji nisu prijavljivani. Najveći broj prijava potiče od novinara i medijskih radnika koji nisu članovi nijednog udruženja”, rekao je Veran Matić za UNS.
"U početku 80 odsto poziva bilo je van Beograda. Više od pola bili su potpuno nepoznati slučajevi koji nisu prijavljivani. Najveći broj prijava potiče od novinara i medijskih radnika koji nisu članovi nijednog udruženja”, rekao je Veran Matić za UNS.

Sto novinara pozvalo je u poslednja četiri meseca SOS telefon za prijavljivanje pretnji i pritisaka na radnike u medijima, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Najveći broj poziva na liniju koja je otvorena 1. marta, kako je rekao član državne Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, odnosio se na starije slučajeve koji nisu registrovani, kao i na pitanja novinara kakve su opcije u slučaju preduzimanja pravne akcije.

„U početku 80 odsto poziva bilo je van Beograda. Više od pola bili su potpuno nepoznati slučajevi koji nisu prijavljivani. Najveći broj prijava potiče od novinara i medijskih radnika koji nisu članovi nijednog udruženja”, rekao je Matić za UNS.

On je naveo da je registrovano više slučajeva krađe intelektualne svojine, objasnivši da je sve veći problem osnivanje fantomskih sajtova bez novinara koji kradu sadržaje regularnih lokalnih portala.

Među zabeleženim prijavama je i vrlo ozbiljna pretnja preko društvenih mreža jednoj od najpoznatijih novinarki, dodaje Matić.

Sigurna linija za novinare kojima je ugrožena bezbednost 0800 100 115 radi 24 sata i besplatna je.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da se navršava godinu dana od prebijanja novinara agencije Beta Žikice Stevanovića na protestima u Beogradu pred zgradom Skupštine Srbije.

“Držao je press karticu u rukama i ponavljao da je novinar ali su ga uprkos tome policajci tukli palicama”, podsetio je UNS.

Kako je navelo to udruženje, postupak je pokrenulo Prvo osnovno javno tužilaštvo ali slučaj do danas nije rešen.

U evidenciji postupanja javnih tužilaštva UNS-a u vezi sa napadima na novinare na prošlogodišnjim protestima, uz Stevanovića nalaze se i snimatelj Bete Luka Pređa, kog je policajac udario palicom, fotoreporteri Bete Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović, koji su pogođeni čvrstim predmetima u glavu i ruku, snimatelj Kurir Televizije Miša Batanjac, koji je udaren šipkom u vrat, snimatelj Al Džazire Tarek Ani, kom je u nasrtaju demonstranata uništena kamera, fotoreporter TV Nova S Uroš Arsić, kom je bačena kamenica polomila nos, i novinarka Nove S Milica Božinović.

Poodacima UNS-a, identifikovan jedan napadač na dopisničku ekipu Radio-televizije Srbije (RTS) iz Novog Sada, a postupak je u toku.

Direktor Policije Srbije Vladimir Rebić saopštio je pre godinu dana, 12. jula, da je među 42 uhapšene osobe zbog vandalizma i nereda na protestima i napadač na novinara Televizije N1 Petra Gajića, koji je izveštavao ispred Narodne skupštine.

Povod za prvo okupljanje 7. jula 2020. godine bila je najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se u glavnom gradu možda uvesti policijski čas tokom vikenda zbog porasta broja obolelih od korona virusa. U narednim sedmicama deo građana je na ulicama izrazio nezadovoljstvo zbog politike vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

XS
SM
MD
LG