Dostupni linkovi

Solarna energija iz Sahare za Evropu


Ilustracija
Ilustracija
Pogoni za eksploataciju solarne energije u Sahari, i to u velikom broju, trebalo bi u budućnosti da obezbijede veliku količinu električne energije za Evropu - to je vizija projekta koji se zove Desertec.

"Koncept Desertec spaja najbolje svjetske lokacije za korišćenje sunčeve energije, a to su pustinje, i najbolju svjetsku tehnologiju najrazvijenijih zemalja svijeta", kaže Gerhard Knies, suosnivač Fondacije Desertec i tvorac ideje o proizvodnji struje u pustinji za udaljene potrošače.

"Razvijene i pustinjske zemlje mogu da sarađuju na više nivoa u proizvodnji čiste energije i da proizvedu stotinu puta više struje nego što čovječanstvu treba", kaže Knies.

Sunce u Sahari sija mnogo jače nego u Evropi i zato su solarne elektrane u sjevernoj Africi znatno efikasnije od onih u centralnoj Evropi.

Zadržavanje tokom noći

Nije riječ samo o solarnim ćelijama, već i o solarno-termičkim elektranama koje, uz pomoć velikih ogledala, zagrijavaju vodu i pretvaraju je u paru koja zatim pokreće turbine za proizvodnju struje.

"To je prednost koja omogućava da se solarna energija, prikupljena tokom dana, sačuva i tokom noći. Dakle, solarna energija može da se isporučuje bilo kada", objašnjava Knies.

Od pustinjske struje neće profitirati samo Evropa koja ulaže, već i sjeverna Afrika odnosno Maroko, Egipat i Tunis, gdje bi trebalo da se otvore nova radna mjesta - nada se ovaj solarni pionir.

"Imamo tehnologiju, ali ne i mogućnosti. Oni imaju mogućnosti, ali ne i tehnologiju. Ako uspijemo da dvije države okupimo oko zajedničkog projekta, dobit ćemo i energiju i razvoj sjeverne Afrike i zaštitu klime", ističe Knies.

Još se ne zna ko će i koliko morati da izdvoji za pustinjske elektrane. Prvi korak najavljuje EU - 30 miliona eura investicija za pilot-projekte, za sada, u Egiptu i Maroku.
XS
SM
MD
LG