Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Privremeno zabranjena prodaja pet vrsta sokova proizvedenih u Srbiji


Sanitarna inspekcija je privremeno zabranila stavljanje u promet sokova Fruvita, La Vita, Zdravo, Takovo i Nektar.
Sanitarna ispekcija Kosova je privremeno obustavila prodaju nekoliko vrsta sokova koji se proizvode u Srbiji kako bi se na osnovu analiza utvrdilo da li sadržaj sokova odgovara deklaraciji na pakovanju tih proizvoda, kažu u Sanitarnoj inspekciji Kosova i ističu da su uznemirenja o kvalitetu sokova podignuta od strane udruženja potrošača u Srbiji.

Zamenik glavnog sanitarnog inspektora Kosova Ibrahim Tërshnjaku kaže da su nakon informacija u medijima i javnosti da sadržaji šest vrsta sokova proizvedenih u Srbiji ne odgovaraju deklaraciji na pakovanju postupili prema zakonu i privremeno zabranili prodaju sokova, dok se u Nacionalnom institutu javnog zdravlja ne utvrdi da li su sadržaj i deklaracija identični.

„Razlog za blokadu ovih proizvoda su uznemirenja koja su podignuta u Srbiji od strane jednog udruženja potrošača. Sanitarna inspekcija Kosova je tokom jučerašnjeg dana preduzela akciju i blokirala je dalje stavljanje u promet ovih proizvoda. Nakon toga smo uzorke predali na analizu u Nacionalnom institutu javnog zdravlja i od rezultata će zavisti da li će se oni vratiti u promet i da li će, ako sadržaj ne odgovara deklaraciji protiv proizvođača bi preduzete sve zakonske mere“, kaže Tërshnjaku.

On ističe da se prehrambena roba koja proizvodi ili uvozi redovno kontroliše i da ovo nije prvi slučaj da se tako postupa sa robom, posebno imajući u vidu da su uznemirenja za kvalitet ispoljena u državi gde se ta roba proizvodi.

DA SE NE BLOKIRA KONKURENCIJA

Istovremeno potpredsednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu kaže kako su Privredna komora, ali i stručnjaci izražavali sumnju u kvalitet pojedinih proizvoda koji se uvoze na Kosovo i zahtevali rigorozniju kontrolu kvaliteta robe koje se uvoze.

„Vreme je kada treba kontrolisati kvalitet robe koja se uveze na kosovsko tržiste, ali takva preporuka je nailazila na gluve uši, pošto su neki politički krugovi uključeni u takve transakcije, tako da je sada zadnji trenutak da se izvrši redovna kontrola proizvoda koji ulaze na Kosovo, posebno imajući u vidu da prema nekim informacijama postoje određene proizvodne linije koje proizvode robu za Kosovo“, kaže Gërxhaliu.

On zahteva javnost ili javnost u kontroli kvaliteta kako bi se i onemogućilo da konkurencija utiče na blokiranje prodaje proizvoda.

„ Ne treba dozvoliti da osnova delovanja inspekcije budu interesi pojedinih interesnih grupa, kako bi se blokirao jedan proizvod kako bi se drugi prodavao, odnosno blokirala konkurencija“, kaže Gërxhaliu ističući da u svakom slučaju treba obezbediti uvoz samo proizvoda koji ispunjavaju standarde propisane kosovskim zakonima.

Tërshnjaku je rekao da očekuju da vrlo brzo od Nacionalnog instituta javnog zdravlja dobiju rezultate i na osnovu njih odluče šta će preduzeti.

Sanitarna inspekcija je privremeno zabranila stavljanje u promet sokova Fruvita, La Vita, Zdravo, Takovo i Nektar.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG