Dostupni linkovi

Socijalna pomoć stranačkim kolegama


Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
Federalni dopremijer Jerko Ivanković Lijanović je budžetski novac predviđen za hitne i neplanirane troškove dijelio članovima Narodne stranke Radom za boljitak, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva. Najmanje 27 članova ove stranke u posljednje dvije godine od dopremijera Lijanovića je dobilo jednokratnu naknadu iz rezerve federalnog budžeta. Članovi Stranke su na ime socijalne ili druge vrste pomoći dobili više od 25.500 KM.

Vijećnik sarajevske opštine Ilidža Kemal Čorbo dobio 1.000 KM iz federalnog budžeta na ime socijalne pomoći. Novac mu je 2011. godine odobrio njegov stranački šef, federalni dopremijer Jerko Ivanković Lijanović iz stavke budžetske rezerve. Čorbo je jedan od najmanje 27 članova Narodne stranke radom za boljitak (NSRZB) koji su u posljednje dvije godine od dopremijera Lijanovića dobili jednokratnu naknadu iz rezerve federalnog budžeta. Članovi Stranke su na ime socijalne ili druge vrste pomoći dobili više od 25.500 KM.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je otkrio da nisu svi socijalno ugroženi. Kemal Čorbo se u NSRZB učlanio neposredno prije lokalnih izbora 2008. godine. Od decembra 2008. do danas zaradio je najmanje 20.200 KM. U izjavi za CIN je rekao da se u to vrijeme oženio i da nije imao riješeno stambeno pitanje:

„I ne samo da sam pisao, možete to provjeriti, Vladi Federacije, nego sam se obraćao svim instancama, od Opštine Ilidža, Kantona do Vlada FBiH. Čak me niko nikad nije obavijestio o toj pomoći, nego otišao sam se da provjerim račun za svoja redovna primanja koja su iznosila 300 KM mjesečno, vidio sam promjenu.“

Iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine svake godine se izdvaja do tri posto ukupnih prihoda kao rezerva koja se može potrošiti za neplanirane troškove, vanredne situacije ili neočekivane događaje. Odobrenje za potrošnju rezervi daje Vlada, s tim da premijer i njegovi zamjenici raspolažu određenim iznosom novca. Federalni dopremijer Lijanović je tokom 2011. i 2012. godine iz sredstava budžetske rezerve odobrio 160.000 KM. Novac je dobilo 176 pojedinaca i dva udruženja.

Lijanović kaže da je novac podijelio svima koji su podnijeli zahtjev i za koje je on procijenio da im treba pomoć. Tvrdi da članstvo u stranci nije bilo kriterij za dodjelu novca:

„Zašto bi neko bio diskriminiran ako je član NSRZB? Ja ne vidim uopće razloga da bi neko trebao imati ili privilegiju ili biti diskriminiran zato što je član jedne stranke.“

"Gdje god sam kucao - nema para"

Da bi se dobio novac iz budžetskih rezervi, korisnik mora podnijeti pismeni zahtjev, uz obrazloženje zašto mu je novac potreban i zašto je hitan. CIN je došao do podataka da se ova sredstva ne troše uvijek namjenski, već služe i za finansiranje stranačkih kadrova i funkcionera. Najveći broj članova NSRZB-a koji su dobili novac iz budžetske rezerve su sa područja opštine Ilidže. Prema podacima do kojih je došao CIN, 13 članova Stranke iz ovog dijela Sarajeva je dobilo novac kao socijalnu pomoć i pomoć za školovanje. U isto vrijeme u četiri punkta javne kuhinje Crvenog krsta u ovoj opštini hrani se 470 ljudi.
U jednoj od narodnih kuhinja u BiH
U jednoj od narodnih kuhinja u BiH

U istoj se kuhinji hrani i ratni vojni invalid Fadil Bećirović. Sa suprugom živi od 215 KM koje prima kao naknadu za invaliditet i ortopedski dodatak. Kaže da se obraćao mnogim institucijama za pomoć, ali da je samo jednom dobio 150 KM od Opštine Ilidža.

„Gdje god sam kucao na vrata nema para. Otiđi ovome, otiđi onome, svako samo tjera od sebe, šalje te drugome. A onaj kaže tamo, onaj ’vamo. Pisao pisma i nikad odgovor nisam dobio. Tražio sam da dođem ili do predsjednika ili potpredsjednika, ili bar nekoga ko je nadležan - nikad niko me nije ni obavijestio, ni pozvao“, priča on.

Prema kriterijima raspodjele sredstava iz budžetske rezerve, ovim novcem bi se trebali finansirati slučajevi koji se nisu mogli predvidjeti u procesu izrade budžeta. Preciznijih kriterija nema. Na to godinama upozoravaju federalni revizori. Munib Ovčina iz Ureda za reviziju institucija FBiH:

„Prethodno se mora donijeti akt kojim bi se regulisali kreteriji na koji način će se dijeliti sredstva. To je suština. Inače, i kod sredstava tekuće rezerve Vlade takav je propis.“

Vlada FBiH je prošle godine iz budžetske rezerve potrošila 6,4 miliona maraka, što je dva puta više nego u 2011. godini. Od tih sredstava Lijanović troši oko 80.000 KM godišnje. U razgovoru sa novinarima CIN-a rekao je da to i nisu „neki basnoslovni iznosi“ i da nema sve mehanizme kontrole i procjene njihove potrošenje:

„Mi u Ministarstvu poljoprivrede imamo instrumente kontrola, daleko preciznije kriterije uvjeta itd. Unutar Vlade ne postoje takvi mehanizmi. Ja u Ministarstvu raspolažem sa 68 miliona maraka, u uredu dopremijera raspolažem sa nekih 80.000 maraka. Pridajem onoliku važnost koliko je to regulirano proračunom i Zakonom o izvršenju proračuna, koliko me zakon obvezuje, ali logično da ne mogu posvetiti isto vremena grantovima od 80.00 maraka kao onim od 68 miliona maraka.“

Za dobijanje ovog novca ne postoje konkurs ili javni poziv. Federalni premijer Nermin Nikšić godišnje troši oko 150.000 KM iz sredstava budžetske rezerve. Desnica Radivojević, drugi premijerov zamjenik, godišnje troši oko 80.000 KM.
XS
SM
MD
LG