Dostupni linkovi

Evropske socijaldemokrate odbile Dodikovu molbu


Odbijena je molba Milorada Dodika da SNSD postane dio saveza evropskih socijaldemokrata, u koje je primljen SDP BiH
Odbijena je molba Milorada Dodika da SNSD postane dio saveza evropskih socijaldemokrata, u koje je primljen SDP BiH
Nakon dvodnevnog kongresa Partije evropskih socijalista, koji je održan u Pragu, odlučeno ja da SDP BiH bude primljen u članstvo.

Istovremeno odbijena je molba SNSD-a i Milorada Dodika da se i ova bh. stranka pridruži ovoj asocijajciji evropskih socijaldemokrata. Ovakva odluka uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Socijalistička internacionala oštro upozorila Dodika da je daleko odmakao od socijaldemokratskih principa.

Nakon što je Etički komitet Socijalističke internacionale nedavno oštro osudio ponašanje lidera SNSD-a Milorada Dodika i njegov srdačni doček Biljane Plavšić, danas ova stranka nije primljena u Partiju evropskih socijalista. Odbijena je molba Milorada Dodika da SNSD postane dio ovog velikog saveza evropskih socijaldemokrata, u koje je u utorak primljen SDP BiH.

Ovakav slijed događaja i za jedne i za druge bio je očekivan, kaže Slobodan Popović iz rukovodstva SDP-a BiH:

„Logičan slijed prethodnih događaja. Očito je da su gospoda iz SNSD-a, ili drugovi iz SNSD-a vjerovali da mogu kako na isti način jedno pričaju, drugo rade, treće misle - može vječito da pali, da vječito prodaju rog za svijeću. Ne možete se ponašati kao krajnji desničar, kao nacionalsocijalista, a istovremeno tražiti da budete u međunarodnim organizacijama tretirani kao pratija ljevice. To ne ide jedno s drugim. Dakle, morate to dovesti u korelacije, ili morate priznati da ste ono što ste, a ne ono što kažete da jeste.“


Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija u nekoliko navrata upozoravao je na Dodikovo ponašanje koje je, kako je istakao, u suprotnosti sa socijaldemokratskim vrijednostima, a nakon toga uputio i pismo predsjedniku i generalnom sekretaru Socijalističke internacionala sa zahtjevom da se SNSD isključi iz članstva. To se još uvijek nije desilo, ali se delegacija Socijalističke internacionale uskoro može očekivati u BiH.

PARADOKS

Današnja odluka kojom je SNSD-u uskraćeno članstvo u Partiji evropskih socijalista trebala bi biti posljednje upozorenje ukoliko se žele korigovati jer je dosadašnje ponašanje, naročito lidera partije, potpuno neprihvatljivo, kaže Zdravko Krsmanović, nedavno isključeni član Socijalističke partije RS:

Zdravko Krsmanović: Ja mislim da je SNSD malo izgubio kompas u zadnje vrijeme - ta njegova bahatost, način ponašanja, odnos prema svima drugima, jedna netolerancija.
„Ja mislim da je SNSD malo izgubio kompas u zadnje vrijeme - ta njegova bahatost, način ponašanja, odnos prema svima drugima, jedna netolerancija. Mislim da im ovo može da bude jedno upozorenje ako imaju snage da to shvate i da se okrenu onim pravim, istinskim demokratskim vrijednostima jer u zadnje vrijeme stvarno iskrena, prava demokratija ne stanuje u SNSD-u.“


I politički analitičar Slavko Kukić dijeli mišljenje da je odbijanje molbe za članstvo u Partiji evropskih socijalista ozbiljno upozorenje Dodiku i njegovim socijaldemokratama:

„SNSD će morati razmisliti može li mu se koliko već sutra ista stvar dogoditi u Socijalističkoj internacionali - ne da bude neprimljen nego da mu se pokažu izlazna vrata iz Socijalističke internacionale budući da je SNSD zaista u zadnjih tri godine odsutao od svih temeljnih principa socijalne demokracije. Naravno, na SNSD-u je da o tome razmisli, ali je po sebi upozoravajuće da Dragan Čavić i Demokratska stranka, čovjek koji juče bio na čelu SDS-a i bio metafora radikalnog nacionalizma, danas govori o građanskoj političkoj opciji, a da čovjek koji se legitimirao prethodnih 10 godina kao socijalni demokrata govoreći u ime građana, danas nastupa u ime etnikuma. To je jedan paradoks.“


Paradoks o kojem će, napominje Kukić, Dodik i njegovi najbliži saradnici morati razmisliti i odlučiti kojim putem da krenu - daljoj izolaciji, ili da se vrate izvornim socijaldemokratskim principima koji i danas stoje u njihovim programskim opredjeljenjima.
XS
SM
MD
LG