Dostupni linkovi

Snouden stigao u Moskvu, krajnje odredište nepoznato


Grafit posvećen Snoudenu u San Francisku
Grafit posvećen Snoudenu u San Francisku
Bivši službenik američke NSA Edvard Snouden, protiv koga je pravosuđe SAD podiglo optužnicu za špijunažu, napustio je u nedelju Hong Kong, potvrdile su vlasti u tom gradu. Ova vest stigla je samo nekoliko sati nakon što su SAD objavile da će tražiti njegovo izručenje.

Agencija AFP je javila da je Snouden stigao u Moskvu avionom kompanije Aeroflot iz Hongkonga. Vlasti u tom gradu saopštile su da od SAD nisu dobile informacije na osnovu kojih bi mogle da izdaju nalog za njegovo hapšenje.

Konačno odredište Snoudena nije potvrđeno, ali prema nekim informacijama on će otputovati za Karakas preko Havane, navodi francuska agencija.

Vikiliks je ranije saopštio da pruža pravnu pomoć Edvardu Snoudenu koji je to zatražio radi sopstvene bezbednosti, navodeći da je bivši saradnik CIA na putu ka jednoj neimenovanoj "demokratskoj državi preko bezbedne maršute kako bi tamo dobio azil". Snoudena, kako su dodali, prate diplomate i pravni savetnici Vikiliksa, prenosi AP.

Nekadašnji saradnik CIA Edvard Snouden nije podneo nikakav zahtev za politički azil u Rusiji, izjavio je agenciji Itar-Tas diplomatski izvor u Moskvi.

"Prošle sedmice i do kraja petka, od Snoudena nije stigla nikakva molba", rekao je sagovornik ruske državne agencije.

Itar-Tass navodi da su mediji ranije danas javili da je Snouden iz Hongkonga odleteo u Moskvu i da se očekuje da u poslepodnevnim satima sleti na aerodrom "Šeremetjevo".

Agencija ističe da odsustvo zahteva za dobijanje političkog utočišta u Rusiji može da posluži kao potvrda da Moskva nije konačna destinacija Snoudena i da se on "iz glavnog grada Rusije može uputiti na Island ili u Ekvador".

Rojters je preneo da u Kremlju ne znaju gde se nalazi Snouden.

Na pitanje da li je Snouden na putu za Moskvu i da li je tražio azil, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da ne zna, a Ministarstvo inostranih poslova odbilo je da odmah da komentar, navodi britanska agencija. Agencija je prenela i tvrdnju sajta "Vikiliks" da je pomogao Snoudenu u dobijanju "političkog azila u jednoj demokratskoj zemlji, oko putnih dokumenata i sigurnog napuštanja Hongkonga".

Bivši zaposlenik CIA-e, koji se od 20. maja nalazio u Hong Kongu, odao je pojedinosti američkog strogo poverljivog nadzora telefonskih poziva i komunikacije na internetu.Početkom juna se saznalo da su američke agencije skupljale milione telefonskih poziva i da su pratile komunikaciju na internetu.

Curenje informacija je uzrokovalo i globalne političke posledice zbog tvrdnji da je Britanska elektronska nadzorna agencija GCHQ koristila američki sistem za špijunažu britanskih državljana.

Snoudena je, kao bivšeg tehničkog asistenta CIA-e, zapošljavala firma Booz Allen Hamilton koju je angažovala Nacionalna agencija za sigurnost (NSA).
On je rekao medijima da je "NSA izgradila infrastrukturu koja omogućava praćenje gotovo svakoga”.

"Ne želim da živim u društvu koje radi ovakve stvari. Ne želim živjeti u svijetu u kojem se snima sve što kažem i radim“, rekao je Snouden.

Priznao je da bi mogao završiti u zatvoru i da strahuje za ljude koji ga poznaju.
XS
SM
MD
LG