Dostupni linkovi

Sneg uzrokovao brojne probleme na Kosovu


Snežne padavine na Kosovu, februar 2012.
Snežne padavine na Kosovu, februar 2012.
Hladno vreme, praćeno snegom i niskim temperaturama pogodilo je Kosovo.

U nekoliko opština je uvedeno vanredna situacija, dok Bezbednosne snage Kosova rade na otvaranju puteva, naročito u blizini ski centra Brezovica, gde je blokirano stotine posetilaca, među kojima ima i učenika.

Iz Hidrometeorološkog instituta Kosova najavili su da će se u toku nedelje temperatura kretati od -18 do -22 stepena.
Iz Hidrometeorološkog instituta Kosova najavili su da će se u toku nedelje temperatura kretati od -18 do -22 stepena.

“Ova sinoptička situacija će trajati do srede, kada će se prestati padavine. Međutim, sneg se ponovo očekuje u petak u večernjim satima, a temperatura će pasti do -22 stepena”, izjavio je Syle Tahirsylaj, direktor instituta.

Zvaničnici Policije Kosova saopštili su da je zbog snega otežan saobraćaj, naročito na putevima koji vode prema planinskim oblastima.

Portparol policije, Baki Kelani, izjavio je da tu magistralni putevi prema regionalnim centrima prolazni, ali otežani, dok je put Peć-Kula-Rožaje zatvoren.

“Putevi su prohodni, ali je saobraćaj otežan ka graničnom prelazu Bela Zemlja, prema Mutivodi i prema Globočici. Saobraćaj je zatvoren, uglavnom za teška vozila, na putu Peć-Kula-Rožaje, te oblasti Rugove i Brezovice”, kazao je Kelani.

Sa druge strane, Međunarodni aerodrom u Prištini “Adem Jashari” funkcioniše normalno, i svi letovi se odvijaju po planu.

Ono što otežava kretanje građana je led na trotoarima. Zbog toga je veliki broj građana koji su doživeli prelom zatražilo pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini.

Zbog nevremena širom celog Kosova, Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije je donelo odluku da prekine nastavu ove nedelje u svim osnovnim i srednjim školama na Kosovu.
XS
SM
MD
LG