Dostupni linkovi

Smijenjeni ministri iz SDA u Vijeću ministara BiH


Sadik Ahmetović, Fuad Kasumović i Muhamed Ibrahimović
Sadik Ahmetović, Fuad Kasumović i Muhamed Ibrahimović
Nova parlamentarna većina u četvrtak je smjenom ministara iz Stranke demokratske akcije u Vijeću ministara BiH završila smjenu vlasti na svim nivoima.

Cijeli jedan dan državni Parlament u Bosni i Hercegovini potrošio je na raspravi o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande da smijeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića.

Pregršt optužbi pljuštao je na sve strane. I to prije svega među dojučerašnjim koalicionim partnerima SDA i SDP. Optuživali su jedni druge da su poslušnici i neradnici.

Čuli smo tako i o različitim opstrukcijama, te kako pređašnja koalicija ionako nikada nije dobro funkcionisala. Zastupnik Niko Lozančić na najbolji način opisuje kako to razgovaraju njegove kolege:

„Sve što je rečeno možda bi bilo bolje da nije rečeno, nema nikakvog smisla. I kad

nema argumenata, onda vam je duša nekoga etiketirati: poslušnik, neiskren, smušen, nedorastao, vjerovatno loše ošišan, loše obučen...“


Sve je počelo je obrazlaganjem odluke o smjeni ministara iz SDA, koju je ponudio predsjedavajući Vjekoslav Bevanda:

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
„Uvažavajući legitimnu političku volju većine, donio sam odluku o smjeni ministra sigurnosti BiH, ministra obrane BiH i zamjenika ministra financija i trezora BiH u Vijeću ministara BiH koji dolaze iz redova SDA.“

Očekivano, najglasniji protivnici bili su zastupnici SDA. Tražili su od predsjedavajućeg Vijeća ministara da odgovori na pitanja da li su ministri iz ove stranke dobro radili svoj posao, da li je odluka koju je donio u skladu sa zakonom i slično.

„Ja sam pokušao da izvučem nekoliko zaključaka iz načina i suštine ovakve odluke gospodina Bevande. Iako je i u samom usmenom obrazloženju djelovao neiskreno, smušeno, očigledno je da ni sam nije siguran u sebe, odnosno da je siguran u kvalifikacije iz te odluke koju je predložio“, ustvrdio je Šemsudin Mehmedović.

„Pitali ste jesam li svjesta šta radim, otprilike. Ja sam rođen, normalno odgojen, završio školu na vrijeme, sa 22 godine diplomirao. Nikad mi decibeli, to je vama argument, nisu bili argumenti. Hoću da vam kažem još jednu stvar: ako zamjerate što ovdje nisam postupio kao što biste vi vjerojatno postupili - da prljam vaše ministre i iznosim neke stvari. Da bih zaštito dignitet tih ljudi, nikad me nećete natjerati da se ponašam onako kako što se vi ponašate“, odgovorio je Bevanda.

Pozadina smjena

Ponovo se pričalo o budžetu, ko je i zašto kriv, da li je budžet trebao biti manji ili ne i da li je odluka SDA da glasa protiv budžeta bila zaista pravi povod da se raspadne koalicija sa SDP-om. Oglasili su se i zastupnici iz RS.

„Na razgovorima šestorke u pokušaju da se dođe do budžeta jasno je rečeno da onaj ko ne bude podržao budžet koji dogovorimo neće više biti u vladajućoj šestorci“, rekao je Mladen Bosić iz SDS-a.

Parlament BiH, poslanici iz RS
Parlament BiH, poslanici iz RS
Neki su zastupnici, u apsolutnom skupštinskom haosu, pokušali biti duhoviti, kao, recimo, Drago Kalabić iz SNSD-a:

„Imam osjećaj u jednom momentu i pitam se ko će iz SDA zaplakati za ovim foteljama, jer je prilično blizu toga. Još fali suza da ugođaj bude kompletan.“

A njegova partijska koleginica Dušanka Majkić vrlo ozbiljno konstatovala da nikada ništa slično nije čula kao što su diskusije na današnjoj sjednici:

„Govorili smo o svakavim temama, ali ovako lamentiranje u Parlamentarnoj skupštini nije odavno viđeno.“

Kulminiralo je obraćanjem ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića zastupnicima u Parlamentu. Između ostalog je kazao da je većina u strukturama policije i pravosuđa u BiH povezana sa organizovanim kriminalom. Rekao je takođe da vjeruje da je, između ostalog, pozadina smjena koje se traže dovođenje organizovanog kriminala u strukture države.

„Ali završićete, gospodine Lagumdžija i SDP, posao za one koji vas na to tjeraju i zbog kojih to ili morate ili imate neke obaveze da to završite. Ali ono što sigurno znam, prostor na kome se organizirani kriminal uvodi u strukture ove zemlje -organizirani kriminal će imati svoju državu - nisu koraci koji će nas odvesti u EU. To su koraci koji će nas sigurno vratiti puno koraka unazad“, naveo je Ahmetović.

Vidno uzbuđen, odgovorio mu je ministar vanjskih poslova i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija:

„Dokle smo došli najbolje govori ovo što ste čuli prije mene. Ja ovo malo pričam o dostojanstvu i svemu da sebi dođem od ovoga što sam čuo.“

A onda se obratio svojim bivšim koalicionim partnerima:

„Ja pitam i pitao sam gospodu SDA zadnjih nekoliko mjeseci: izvolite, napravite ovo bez nas, napravite bez SDP-a. Molim vas, napravite. Ako možete, evo sad uzmite. Mi sad odlazimo. Imate li demokratsku većinu i prohodnost zakonodavnu u oba doma s bilo kim? Imate - evo odmah se sklanjamo odavde. Nemate - sklonite se.“
XS
SM
MD
LG