Dostupni linkovi

Smartphone kao daljinski: Od mijenjanja TV kanala do kuhanja


Ilustracija
Ilustracija
Piše Tobias Hanraths (DPA), priredila Lejla Sarić Ljubović

Popisu uređaja koje smartphone može zamijeniti, čini se, nikad kraja: navigacijski uređaji, igraće konzole, a sada i daljinski upravljači.

Sa pravim softwareom, smartphone se lako može koristiti za upravljanje TV aparatima, Blu-ray playerima, prijemnicima, receiver-ima ili računarima.

Oni čak mogu biti i doista udaljeni: uključivanje routera dok ste na putu, provjera muzičkih zbirki iz daljine ili upravljanje televizorom iz druge sobe.

Međutim, prije nego se upustite u nabavku takvog smartphonea, imajte na umu da je većina proizvođača do sada za njih napravila aplikacije koje rade samo uz njihove druge uređaje. I do danas je još malo takvih univerzalnih upravljača.

"Pametni telefoni mogu, s vremenom, postati i upravljački centri za sve uređaje u kući", kaže Albrecht Schmidt, voditeljica Instituta za vizualizaciju i interaktivne sisteme (VIS) Unverziteta u Stuttgartu.

To bi moglo značiti budućnost u kojoj i kuhinjski uređaji mogu biti kontrolisani putem smartphonea.

„Složeni poslovi mogli bi postati dječja igra. Umjesto da samo uključite pećnicu, možete je programirati uz pomoć online recepture, kako bi bili sigurni da ste pogodili pravu temperaturu u pravo vrijeme", kaže Schmidt.

Takođe, mobitelom bi mogli bi provjeriti, recimo, ako ste već izašli iz stana da li ste zaista isključili neki kućni uređaj.

Fascinantno je i to što kod takvih smartphonea možete istovremeno kontrolisati TV program i razgovarati sa prijateljima.

Takvi su snovi već stvarnost s drugim uređajima, posebno kod sistema kućne zabave.

Gotovo svi proizvođači televizora, Blu-ray playera, AV prijemnika i sličnih uređaja imaju besplatne aplikacije za daljinsko upravljanje.

Većina tih programa dostupni su kao aplikacije za Android ili Apple IOS smartphone i tablete.
XS
SM
MD
LG