Dostupni linkovi

Smanjen broj džihadista iz Europe otvara nova pitanja


Militanti ISIL-a u libijskom gradu Sirtu
Militanti ISIL-a u libijskom gradu Sirtu

Piše: Mariam Karouny (Reuters), prevela Ena Stevanović

Broj europskih džihadista koji pristižu na teritorije pod kontrolom ISIS-a je sve manji zbog strogih ograničenja koja su postavile europske države kako bi spriječile njihov odlazak, tvrde borci ISIS-a. Međutim, borci iz Sirije i Iraka koje je kontaktirao Reuters kažu da to ima ograničen učinak na linijama fronta s obzirom da borci iz Europe čine samo mali postotak ISIS-ovih snaga.

„Trenutno većina stranih boraca dolazi iz azijskih zemalja kao što su Tadžikistan i Uzbekistan. To su veliki borci“, rekao je za Reuters borac Islamske države koji se borio u Siriji i Iraku.

Neki tvrde da bi se ova ograničenja Europi mogla obiti o glavu kada džihadisti koji su bili spriječeni otići na Bliski istok odluče organizirati pojedinačne napade u državama u kojima žive.

Europske zemlje naporno rade kako bi smanjile broj regrutacija ISIS-a koji je zauzeo veće dijelove Iraka i Sirije.

Čelnici ISIS-a su ponosni na to što su privukli borce iz cijelog svijeta, uključujući i hiljade njjih koji dolaze iz Europe. Zapadne zemlje strahuju da bi se neki od tih boraca mogli vratiti kući i izvršiti napade u svojim državama.

Prisustvo europskih boraca na ISIS-ovim ratištima je privuklo posebnu pažnju Zapada kada se prošle godine muškarac sa britanskim naglaskom pojavio na videu na kojem je odrubljena glava nekolicini američkih i britanskih zatvorenika. Europske države su uhapsile nekoliko osoba koje su regrutovale borce za ISIS. Nekoliko država je donijelo zakon koji omogućuje oduzimanje putnih isprava svima koji se odluče ići boriti.

Jedan pristalica ISIS-a iz Sirije kaže da su takve mjere samo dokaz da je prepoznata važnost Islamske države.

„Na početku nas te države nisu shvaćale ozbiljno, mislili su da će borci doći ovamo i poginuti. Međutim, nisu predvidjeli da će oni biti obučeni i da će nakon toga kontaktirati svoju rodbinu i prijatelje da im se pridruže“, kaže pristalica ISIS-a iz Sirije koji živi na teritoriji pod njihovom kontrolom.

Islamska država se sada proširila i vodi bitke na nekoliko fronti u Iraku i Siriji dok istovremeno pokušava upravljati teritorijama koje su pod njihovom kontrolom. Borci odani ISIS-u su se pojavili u još nekoliko država uključujući Libiju i Egipat.

Pristalica Islamske države u Iraku
Pristalica Islamske države u Iraku

Nekoliko članova je reklo da ISIS ima više od 60 hiljada boraca u Iraku i Siriji koji su uglavnom lokalni suniti.

Oko 550 njemačkih državljana se pridružilo ISIS-u u Siriji, a njemački zvaničnici kažu da ih se vratilo 180. Prema novom nacrtu zakona, Njemačka planira oduzeti osobne iskaznice svim potencijalnim džihadistima i to na tri godine.

Francuski parlament je krajem 2014. godine usvojio novi antiteroristički zakon. Francuski dužnosnici procjenjuju da se oko 400 francuskih građana trenutno nalazi u Siriji, 180 ih se vratilo u Francusku, 200 želi otići, a 200 ih se nalazi negdje u Europi i pokušava otići.

Britanski dužnosnici procjenjuju da je oko 600 njihovih državljana otišlo da se bori, od čega ih se 300 vratilo. Policija sada ima pravo oduzeti putovnice na 30 dana državljanima koji pokušavaju napustiti zemlju i privremeno zabraniti ulazak u Britaniju svim državljanima za koje se sumnja da surađuju sa ISIS-om.

„Ovaj zakon će onemogućiti našim državljanima da se idu boriti i da se nakon toga vrate“, rekla je u priopćenju ministrica unutarnjih poslova Theresa May.

Vuk samotnjak

Uprkos strožijem kažnjavanju, na teritorij Islamske države preko susjednih zemalja i dalje pristiže veliki broj boraca. Nekoliko izvora potvrđuje da je ulazak preko Turske i dalje najučestaliji.

Turska je, kao odgovor na kritike njenih zapadnih saveznika, postrožila graničnu kontrolu, kako tvrde turski zvaničnici. Turska vojska je saopćila da je ovog mjeseca u blizini granice sa Sirijom uhapšeno najmanje 19 osoba koje su pokušale prisupiti ISIS-u, od čega 13 stranaca.

„Imamo utisak da je Tuska postrožila kontrolu“, rekao je za Reuters jedan zapadni diplomata.

Aktivisti u Siriji koji se bore protiv ISIS-a kažu da je situacija među članovima ISIS-a napeta, posebno sa strancima koji žele pobjeći. Borci to, međutim, poriču.

„Stranci ne napuštaju našu državu. U dva mjeseca smo u Baiju primili njih 180. U jednom od kampova za obuku četrdeset posto boraca su stranci“, rekao je jedan od boraca koji se trenutno nalazi u Baiju u Iraku, u jednoj od najvećih rafinerija nafte koja se pretvorila u najveće ratište između boraca ISIS-a i vladinih snaga.

ISIS je upirao pogled u Europu otkada se prvi put pojavio. U mnogim svojim videima borci ISIS-a izjavljuju da je Rim jedan od njihovih ciljeva, pod čime podrazumijevaju čitavu kršćansku Europu. Sada oni ohrabruju tzv. vukove samotnjake da sami izvrše napade unutar Europe.

"Ako ne mogu doći ovdje, mogu se i dalje boriti protiv nevjernika unutar zemalja u kojima žive", rekao je borac pod imenom Bakr.

XS
SM
MD
LG