Dostupni linkovi

Slučaj 'Medicus': Ratel zatražio svedočenje Dika Martija


Jonathan Ratel
Jonathan Ratel
Specijalni tužilac EU Jonathan Ratel zatražio je da se izvestioc Saveta Evrope Dik Marti pozove kao svedok u slučaju 'Medicus', u kojem se za trgovinu organima sudi organizovanoj međunarodnoj grupi.

Na sudskom procesu u petak Ratel je izjavio da ima sve razloge da veruje da Marti poseduje dokaze u vezi sa ovim slučajem.

Na to je, međutim, reagovala odbrana, ističući da bi, ukoliko se Dik Marti pozove da svedoči, suđenje izgubilo smisao krivičnog predmeta, te postalo politički.

U petak je na suđenju svedočio putem video linka Rauf Feinth iz Kanade, koji je kazao da mu je u klinici 'Medicus' na Kosovu izvršena transplatacija bubrega u julu 2008 godine.


Putokaz za Medicus, Kosovo, arhiva
Putokaz za Medicus, Kosovo, arhiva
On je objasnio da je pre operacije bio u kontaktu sa osobom iz Izraela, Moshe Harelom, kojeg je kasnije sreo i u Turskoj i kome je dao 80 000 eura.

Prema njegovom svedočenju, on i još sedam osoba iz Turske su došle na Kosovo 23. ili 24. jula 2008 godine. Među njima je bio bračni par iz Nemačke, te dve ženske osobe koje su govorile ruski jezik.

Feith je naglasio da se na klinici u blizini Prištine sreo sa lekarom Yusufom Sonmezom, koji ga je operisao 25 jula. Prema njegovim rečima, isto se desilo i sa državljaninom Nemačke.

Na pitanje tužioca Ratela da li su dve ženske osobe koje su govorile ruski jezik bile donatorke bubrega, Feith je odgovorio da se u to može verovati.

Obećavane hiljade dolara

Međutim, u dokumentu iz klinike kojeg je Ratel predstavio, a koji potpisan od strane lekara Lutfi Dervishija, navodi se da su donatori organa, odnosno bubrega davali svoje organe radi altruizma. Advokat Dervishija je kazao da potpis u ovom dokumentu nije originalan.

Inače, prema optužnici, organizovana grupa od sedam osoba je trgovala ljudima na Kosovu s ciljem da im se oduzmu organi i presade drugim osobama.


Yusuf Sonmez, 2011.
Yusuf Sonmez, 2011.
Na jednoj od ranijih sudskih sednica, tužilac Evropske unije Jonathan Ratel kazao je da su “siromašni ljudi iz inostranstva bili dovedeni na Kosovo, sa lažnim obećanjima da će dobiti novac za njihove bubrege, koji su kasnije bili prodati primaocima za nezakonsku transplantaciju”.

Ove aktivnosti navodno su se desile na privatnoj klinici na periferiji Prištine, pod nazivom Medicus.

Žrtve su regrutovane u stranim zemljama, potom su dočekivane na aerodromu u Prištini gdje im je bila obećana novčana nadoknada za vađenje bubrega, navodi se u optužnici. Žrtvama je bilo obećavano do 20.000 dolara, a oni kojima su organi bili namijenjeni naplaćivali su između 110.000 i 137.000 dolara.

Prema optužnici, žrtve su bile iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske i bile su u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, pod stalnim finansijskim stresom.

Optužnica naovdi da je vođa te grupe bio kosovski hirurg Lutifi Dervishi, zajedno sa turskim državljaninom, hirurgom, Yusufom Sonmezom i izraelskim doktorom Moshe Harelom.

Optužnicu je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo 15. oktobra 2010., a slučaj su pokrenuli kosovski i policajci UN administracije (UNMIK) novembra 2008. godine.

Sudsko veće u ovom postupku čine dvoje sudija iz EULEX-a i jedan kosovski sudac.
XS
SM
MD
LG