Dostupni linkovi

Slučaj Počuča: Na ratištu umesto na sudu?


Proruski militanti u Donjecku, ilustrativna fotografija

Slučaj Radomira Počuče, optuženog zbog javnog poziva na nasilje, dobio je novu dimenziju jer je ovaj bivši policijski službenik objavio da se nalazi u Ukrajini. Umesto da bude na sudu on je, kako su preneli mediji, na društvenoj mreži napisao da se trenutno bori na strani proruskih snaga.

"Jesam, otišao sam u Donbas da se borim protiv zla koje preti mojoj svetoj Otadžbini Rusiji...”, navodno je na jednoj od socijalnih mreža na internetu objavio Radomir Počuča uoči suđenja u Višem sudu u Beogradu. Da li je zaista tamo sud nije obavešten.

Stanislava Zajović, iz “Žena u crnom”, kaže za RSE da je to nije iznenadilo.

“U svim slučajevima napada na nas počinioci su tretirani krajnje blagonaklono. Najopasnije je to što je on u trenutku izvršenja krivičnog dela bio predstavnik države. Njegovo razmetanje militarizmom i nacionalizmom, slavljenjem ratništva, pokazuje da je ova država za njega prostor nekažnjenog nasilja. To je ono što nas zabrinjava.”

Staša Zajović
Staša Zajović

U mogućoj nameri da se ne pojavi na zakazanom ročištu Počuči je na ruku išao i generalni štrajk advokata u Srbiji, pa će sudbina ovog procesa naknadno biti jasnija. Radomir Počuča (44), bivši portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije, optužen je jer je u martu preko svog Fejsbuk profila pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da se udruže i da pretuku "Žene u crnom" koje su na Trgu republike u Beogradu obeležavale petnaest godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Milan Škulić, profesor procesnog prava, rekao je za RSE da ima načina da bude priveden ukoliko sud utvrdi da je u bekstvu.

“Sve zavisi od procene kolika je opasnost da se okrivljeni ne odaziva sudu. Pitanje je i da li je zaista otišao u inostranstvo i da li je on postavio tu poruku. Sud može da konstatuje da je pozvan a da se nije odazvao. Onda može ponovo da ga pozove na naredni pretres ili da naloži prinudno privođenje.”

Suđenje Počuči trebalo je da počne još u junu ali je odloženo zbog, blago rečeno, interesantnog obrazloženja da mu je advokat na godišnjem odmoru. Inače, on je novinarima tada rekao da nije promenio stav o “Ženama u crnom”, na čiji linč je pozivao, i optužio ih da deluju protiv države. Dva meseca posle, ukoliko je zaista u Ukrajini, pobegao je od njenog suda.

Analitičar Aleksandar Radić kaže da veruje da će država učiniti sve da ga privede pravdi.

“Ako je time izbegao suđenje to, na žalost, u Srbiji nije ništa neobično. Jer ovde ima mnogo ljudi, čak i u vrhu vlasti, koji su odlascima u inostranstvo izbegavali suđenje. Nije tu ništa novo.”

Najvažnije kako će zakon izgledati u praksi

Optuženi Radomir Počuča, inače nekada novinar i voditelj TV Pink, na svom internet profilu, kako su preneli domaći mediji, između ostalog je objavio:

"Došao sam među braću, da podelimo teret borbe protiv neljudi koji se klanjaju Sotoni, novcu, profitu i kojima je bitno da se predaju najnižim oblicima strasti, i zadovoljenju animalnih nagona... Nisam došao kao plaćenik, ne za novac, nego iz svesnog uverenja da se mora postaviti brana zlu, inače će prevladati. Ko će, ako neću ja. Ko nam dođe, dobrodošao je. Ko ne želi, ne mora."

U poslednje vreme Srbija ima problem sa njenim državljanima koji kao dobrovoljci ili plaćenici odlaze na razna ratišta u svetu, posebno u Ukrajinu i Sririju, koji su se neretko rado oglašavali u medijima.

Aleksandar Radić smatra da se što pre treba pozabaviti ovim pitanjem ali ne veruje da će pretnje kaznama u matičnoj državi imati mnogo efekta.

“Ako neko baš želi da ode na ratište niko ga ne može sprečiti. Otići će. Promeniće identitet, odnosno lažno će se predstavljati, neće pozirati na televiziji i pred fotoreporterima. Pre svega, ovo je problem bezbednosne prirode. Gde, ko i kako odlazi.”

Najavljeno je da će u Srbiji uskoro biti usvojene izmene krivičnog zakona po kojima će odlasci na ratišta po svetu biti kažnjavani zatvorom do 12 godina. Najveće kazne predviđene su za organizatore, dok bi pojedinci koji se sami priključe vojnim i paravojnim snagama u inostranstvu bili kažnjeni od jedne do pet godina.

Milan Škulić zaključuje da je najvažnije kako će zakon izgledati u praksi.

“Neće biti lako dokazati da je neko bio u inostranstvu kao dobrovoljac ili plaćenik. Tek će vreme da pokaže koliko je to realno. Možda je mnogo efikasnije da se onima koji bi da ratuju po svetu oduzmu pasoši i ograniči kretanje.”

Vlast u Beogradu nedavno je saopštila da u Ukrajini ima građana iz Srbije, koji ratuju na obe sukobljene strane, ali nema relevantnih podataka o njihovom broju. Prema informacijama nadležnih službi, osobe koje iz Srbije odlaze na strana ratišta u 90 odsto slučajeva su plaćene, najčešće od 1.200 do 6.000 dolara.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG