Dostupni linkovi

Nova dimenzija poziva na linč: Žene u crnom na meti policijskog službenika


Beograd: Sećanje na zločin nad albanskim civilima na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Beograd: Sećanje na zločin nad albanskim civilima na Kosovu

U Srbiji novi pozivi na linč i nasilje protiv aktivista nevladinog sektora i spiskovi nepodobnih javnih ličnosti koje objavljuju ultradesničarske organizacije.

Ovoga puta, dodatno zabrinjava činjenica što je poziv huliganima da prekinu nedavni skup nevladine organizacije Žene u crnom poslao portparol jedne jedinice MUP-a Srbije. Dok u tom ministarstvu obećavaju kažnjavanje odgovornih, nevladin sektor ne krije zabrinutost, najavljujući podnošenje krivične prijave.

Pozivi na linč i nasilje prema pripadnicima civilnog sektora i antiratnim aktivistima u Srbiji dobili su novu dimenziju, javnim istupom portparola Protivterorističke jedinice policije Radomira Počuče koji je huligane, putem društvenih mreža, pozvao da nasilno spreče komemorativni skup Žena u crnom kojim su nedavno na Trgu Republike u Beogradu obeležile petnaestogodišnjicu zločina vojnih i policijskih snaga nad Albancima na Kosovu.

Policijski službenik Počuča je, reagujući na medijske najave o performansu aktivistkinja i aktivista te nevladine organizacije, sa svog Fejsbuk profila od huligana, članova nekoliko navijačkih grupa, koristeći se vulgarnostima, zatražio da udruže snage protiv članova tog mirovnog pokreta.

Stavovi koje je javno izneo ovaj nekadašnji novinar ovdašnje televizije Pink, i ne tako davno moderator mitinga SRS-a Vojislava Šešelja (kome se zbog ratnih zločina sudi u Hagu), pozivajući huligane na obračun sa mirovnim aktivistima, naišli su na oštre osude u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Državni sekretar u MUP-u Vanja Vukić kaže za RSE da će nadležni ispitati njegovu odgovornost, dok mu ugovor o delu na osnovu koga je zaposlen u MUP-u uskoro ističe i najverovatnije neće biti produžen.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova će videti da li tu postoje bilo kakvi oblici nekog krivičnog dela i na osnovu toga će postupati. Naravno konsultovaćemo se i sa Tužilaštvom vezano za njegovu izjavu na Fejsbuk nalogu"
, navodi Vukić.

RSE: Smatrate li da su ovakvi pozivi opasni jer se može protumačiti da iz same policije neko poziva ekstremiste na linč pripadnika nevladinih organizacija?

Vukić: Naravno da je opasno. Još jednom ponavljam da se radi o njegovom privatnom Fejsbuk nalogu, da to apsolutno nije stav MUP-a. Još jednom ponavljam da MUP najoštrije osuđuje takve izjave i u skladu sa tim gospodin Počuča će biti sankcionisan.

Pomenuti komemorativni skup, kojim su Žene u crnom u sredu rekonstruisale zločine počinjene na Kosovu, protekao je bez incidenata – uz uobičajeno policijsko obezbeđenje koje prati sve njihove događaje ovakvog tipa.

NUNS i Petrušić traže mjere

Međutim, ovakvi pozivi na nasilje i linč, upozorava predstavnica ove nevladine organizacije Staša Zajović, ukazuju na to da Srbija još nije raskrstila sa obračunima protiv dela društva koje misli drugačije. Posebno je zabrinjava činjenica što je ovoga puta poziv na nasilje ekstremistima stigao iz same policije.
Staša Zajović
Staša Zajović
“Ne postoji politička volja da se zaista napravi jedan dobar zaokret od politike koja je demonizovala, stigmatizovala i pozivala na linč drugačije mislećih. Koja se na jedan način obraća spoljnjim faktorima i u praksi se potvrđuje da na unutrašnjem planu ima nameru da vodi i vodi sasvim drugačiju poliitku. Zapravo sa tog verbalnog nivoa sada može da pređe, i to sa najvišeg institucionalnog nivoa. Što je posebno zabrinjavajuće ne samo na poziv na linč drugačije mislećih i prosto to je veoma opasno”, podvlači Staša Zajović.

Povodom ovog incidenta na društvenim mrežama oglasio se zaštitnik građana Saša Janković koji je zatražio pokretanje disciplinskog i krivičnog postupka, istovremeno se javno upitavši zašto je jednoj policijskoj jedinici potreban portparol.

Takođe odgovornost traže i predstavnici nevladinih organizacija, među kojima i Komitet pravnika za ljudska prava, čiji predstavnik Milan Antonijević najavljuje podnošenje krivične prijave zbog izazivanja disrkiminacije:

“Mi ćemo znati kakvo je ovo društvo i u kakvoj državi živimo onoga trenutka kada vidimo kakva će biti reakcija nadležnih organa na krivičnu prijavu koju ćemo podneti. Smatramo da je ovo izuzetno ozbijan incident, da neko sa ovakve pozicije dopusti sebi da poziva one za koje znamo da su spremni i sposobni da učine neka krivična dela, da se obračunavaju sa onima koji štite ljudska prava. To je protivno i pravu i Ustavu, protivno je Krivičnom zakoniku i očekujem da Tužilaštvo pokrene postupak na osnovu naše krivične prijave za rasnu i drugu diskriminaciju”, naglašava Antonijević.

U istom danu kada je putem medija i društvenih mreža prostrujila vest o pozivu na obračun sa nevladinim mirovnim aktivistima, u ovdašnjoj javnosti osvanuo je još jedan u nizu spiskova ultradesničara, ovoga puta organizacije “Naši” u kome su 30 javnih ličnosti, među kojima su glumci, dramaturzi, novinari i nevladini aktivisti, označili “srbomrscima” i izdajnicima zbog promovisanja prava manjina i kritikovanja nedoslednosti i ekstremizma u društvu.

Među njima je i proslavljeni reditelj Goran Marković, koji nam je tim povodom pomalo ironično rekao da je počastvovan time što se našao na takvom spisku eminentnih ljudi.

“Nije prvi put, već nekoliko puta sam se nalazio na raznim spiskovima koje pripremaju raznorazni beznačajni ljudi. Zanimljivo je da svi ti ljudi koji zapravo prave te spiskove nemaju nikakav identitet, ništa ne predstavljaju. Nego jednostavno pokušavaju time što će nekome zalepe etiketu da je izdajnik, urade nešto sami sa sobom. Ne mogu ništa drugo da radim, nego da radim svoj posao. I da verujem da to što radim ima neki smisao. Da to što nekad kritikujem svoj narod pretstavlja da ga volim i da sam patriota”, smatra reditelj Goran Marković.

Objavljivanje ovog spiska izazvalo je oštre reakcije Nezavisnog udruženja novinara Srbije i poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić koji su od države zatražili zaštitu onih koji su time žigosani.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG