Dostupni linkovi

Slučaj Magnicki: SAD uvodi sankcije funkcionerima, oštar odgovor Rusije


Demonstrant sa posterom Sergeja Magnickog, Moskva - iz arhive
Demonstrant sa posterom Sergeja Magnickog, Moskva - iz arhive
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je izjavio kako će Rusija uskratiti vize američkim dužnosnicima koji, kako je rekao, krše ljudska prava.

Odgovor je to Moskve na odluku američkog Senata za uvođenje sankcija ruskim funkcionerima koji su umješani u smrt Sergeja Magnickog.

Američki su senatori glasali za sankcioniranje ruskih dužnosnika koji na bilo koji način krše ljudska prava. Odredba je dio šireg zakona o ukidanju hladnoratovskih ograničenja na trgovinu i odobravanju normalnih trgovačkih odnosa s Rusijom.

Moskva je odmah, na odredbu o ljudskim pravima, zaprijetila osvetom. Kako navode ruski mediji, Lavrov je o stavu Kremlja obavijestio američku ministricu vanjskih poslova, Hillary Clinton tokom sastanka u Dublinu.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da će američki potez imati "vrlo negativan utjecaj na buduću bilateralnu saradnju."

"Ovo je teatar apsurda. Washington mora da je zaboravio u kojoj smo godini. Oni možda misle da je Hladni rat još na sceni. Senatori su ili previše zaokupljeni sobom ili su zaboravili da ionako svako može svakom odbiti ulazak na teritoriju njegove zemlje. Nije za to potrebno donositi posebne zakone", rekla je Zaharova.

Republikanski senator John McCain izjavio je kako je odredbama poslana jasna poruka Kremlju.

"Sergej Magnicki bio je običan čovjek, ali je postao izvanredni borac za pravdu, pravednost i vladavinu prava u Rusiji, gdje su ti principi izgubili gotovo svaki smisao. Šaljemo signal Vladimiru Putinu i ruskoj kleptokratiji da ovakve vrste kršenja ljudskih prava neće biti tolerirane bez naše prikladne reakcije“.

37-godišnji Sergej Magnicki umro je u zatvoru, 2009.godine, nakon što je optužio visoke dužnosnike da su prevarili Vladu za 230 miliona dolara. Tokom skoro godinu dana pritvora je mučen, ali je odbijao medicinsku pomoć.

Za njegovu smrt rusko je pravosuđe procesuiralo jednog zatvorskog službenika, a većinu drugih koji su bili umiješani u smrt advokata, promovirali su na više dužnosti.

Američki Senat zato traži od predsjednika Baracka Obame da javno objavi imena ruskih dužnosnika koji su učestvovali u slučaju Magnicki i drugim kršenjima ljudskih prava, i da im se uskrate vize i zamrzne imovina koju imaju na području SAD.
XS
SM
MD
LG